‘David Bowie: Finding Fame’ – prvih pet godina plus

Treći film iz BBC-jeve trilogije Francisa Whatelyja o karijeri Davida Bowieja prati genijalnog glazbenika u danima kada ovaj još nije potpuno ovladao svojim potencijalom koji će ga u svoje vrijeme učiniti jednim od najvećih glazbenika dvadesetog stoljeća.

  • 6
    Shares
“David Bowie: Finding Fame”

Ovaj vikend BBC je emitirao “Finding Fame”, posljednji nastavak dokumentarne trilogije redatelja Francisa Whatelyja koju uz njega čine “Five Years” iz 2013. i “The Last Five Years” iz 2017. godine, a prate različita razdoblja karijere genijalnog Davida Bowieja. Izvorno nazvan “The First Five Years”, “Finding Fame” sukladno naslovima istražuju sam početak Bowiejeve karijere u kojemu je tražio svoj glas koji će ga učiniti superzvijezdom i jednim od najvećih kantautora dvadesetog stoljeća, te ga dovesti do napona snage koji je popraćen u prethodnim izdanjima trilogije.

Za razliku od nekih drugih glazbenih velikana, Bowiejev put do procvata bio je prilično težak i popločen nekim u najmanju ruku dubioznim odlukama koje sežu od katastrofalnih (pantomima, projekt mješane izvedbene umjetnosti Feathers), do suludih (singl o gnomu s prvog albuma). Wheatley prilično nemilosrdno prati Bowiejeve pogreške iz mladosti što će Davidovim obožavateljima praćenje filma učiniti prilično mučnim, a tek povremeno donosi bljeskove iz budućnosti u kojima Bowie sja kao ustoličeni umjetnik. Jedan od problema filma jest što su upravo ti nelinearni dijelovi u film ukalupljeni nelogično, što može djelovati prilično zbunjujuće svim gledateljima koji nisu temeljito upoznati s kronologijom Bowiejeve karijere i diskografije.

Od koncepta “prvih pet godina” autor je vjerojatno odustao kada mu se pružila prilika u film uvrstiti neke dosad neviđene materijale sa samog početka faze Ziggyja Stardusta, a ti su dijelovi filma uzbudljiviji od čestih flashbackova u Bowiejeve djetinstvo kao i bilježenje njegovih brojnih i beznačajnih pokušaja s razni pratećim sastavima u kojima nije uspio stvoriti pjesme vrijedne pamćenja. Iznimka je ovdje njegov prvi probni session na BBC-ju koji su stručnjaci među lovcima na talente ustvrdili kako je Bowie bezličan, bend neće napredovati ni vježbanjem, a obradu pjesme “Chim Chim Cher-ee” iz mjuzikla “Mary Poppins” proglašavaju potpuno promašenom.

Od sugovornika ponovno se javljaju lica poznata iz prethodna filma poput nezaobilaznog producenta Tonyja Viscontija i članova novijih i starijih Bowiejevih pratećih sastava. Velik dio priče posvećen je i vezi s plesačicom Hermione Farthingale kojoj je posvećena i pjesma “Letter to Hermione” s njegovog drugog albuma koji je iznjedrio i Bowiejev prvi pravi hit “Space Odditty”, premda sama ploča nije postigla jednak uspjeh na tržištu. “Finding Fame” tako dugo s Bowiejem grca u njegovim brojnim neuspjelim pokušajima kreativnog i komercijalnog probitka bez postizanja očekivane katarze, pa bi vjerojatno smislenije bilo da je trilogija kronološki i započela ovim filmom umjesto da njime neefikasno završava.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, nemoguće je pobjeći od zaključka da je upravo “Finding Fame” najslabiji od triju Whatelyjevih filmova o Bowieju, premda ga atraktivni rijetki video materijali i zvučni zapisi iz intervjua s Bowiejem koji povremeno služe kao voiceover čine zanimljivim načinom da Davidovi obožavatelji provedu sat i pol vremena uz ekran.

Ocjena: 6/10

(BBC, 2019.)

  • 6
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X