Dunja Ercegović (Bad Daughter): Bez obzira na moje iskustvo, nastup u Jedinstvu stvarno osjećam kao svoj prvi koncert

Dunja Ercegović a.k.a. Bad Daughter (a.k.a. Lovely Quinces) ovog tjedna priprema veliki nastupni koncert svog recentnog projekta u Pogonu Jedinstvo. Album ‘Let Me Panic’ već je po objavi krajem prošle godine bio izuzetno zapažen i dobro dočekan u domaćem glazbenom i medijskom prostoru. U međuvremenu je osvojio i nekoliko strukovnih nagrada, a s kantautoricom smo popričali uoči njenog najzahtjevnijeg koncertnog izlaska pred publiku do sada.

Bad Daughter (Foto: promo)

Bad Daughter će svoj premijerni nastup imati u Pogonu Jedinstvo ovog petka. Možeš li reći zašto ti je taj prostor zapao za oko?

Dunja Ercegović: Do izbora prostora smo došli kolektivnim dogovorom uzimajući obzir sve prednosti i mane klupskih prostora s kojima imamo iskustva, a budući da nam je Filip Pacak tonski majstor, on je sugerirao Pogon Jedinstvo kao najbolji prostor koji će najbolje istrpjeti ovu vrstu koncerta. Estetski je isto dobar izbor jer je ogoljen, lišen bilo kakvih ukrasa tako da smo mogli potencijalno s prostorom napraviti što smo htjeli.

Nastupala si kao kantautorica, zatim i s bendom, no koliko se cijela Bad Daughter koncepcija razlikuje i što je tu najzahtjevnije?

Dunja Ercegović: Bad Daughter će isto nastupati u nekoj formi benda. Najzahtjevnije u ovoj priči tj. kod ovakve postave je da sve mora biti točno jer imamo i matricu. U životu ću prvi put pjevati na ‘klik’ u nekim dijelovima. Tehnički uvjeti su puno zahtjevniji i kompliciraniji, od sampleova, opreme s ne znam koliko kanala bla, bla… Ima puno toga što može ići po krivom. Bit će promišljeniji koncert, skoro pa režiran. Moj solo angažman ili s bendom je imao sigurno više prostora za neke improvizacije, greške se manje skuže. Svakako ćemo se potruditi da zbog te točnosti koju zahtijeva BD koncert, ne pati energija.

Referirajući se na nagradu Porin, svakako mislim, možda idealistički, da je to nekakav mali napredak, da su možda ipak sada malo odškrinuta vrata alternativi i izvođačima koji pjevaju na engleskom.

Karakteristično za Bad Daughter je što imaš pjesme iz dvije faze rada; početnu kad si krenula potpuno anonimno i dakako ovu „Let Me Panic“. Kako je to pomireno u radu s Leonardom Klaićem za predstojeći nastup?

Dunja Ercegović: Mislim da sam u prvoj fazi rada BD samo najavila možda neku atmosferu i novi stil pjevanja, imala sam i tada na umu kako će izgledati tj. zvučati krajnji oblik. Nisam BD EP objavila u akustičnoj formi jer sam ganjala taj stil nego zato što sam bila ograničena setupom. Nisam nikakav kompromis napravila u suradnji s Leom, on je poprilično točno pogodio vibe koji sam htjela s tim pjesmama.

Tvoj rad uvijek karakteriziraju stihovi, za koje bih rekao da dolaze iz dubine tvoje duše. Izuzetno iskreni i bez zadrške. Kako osjećaš da neka pjesma pripada Bad Daughter, a neka Lovely Quinces? Da li ti se to kristalizira već dok si u početnoj fazi kad je sve u skicama, ili postepeno dođe kasnije?

Dunja Ercegović: Zapravo tekst nije presudni faktor koji odvaja LQ od BD, više je do toga kako mi nešto zvuči i kako nešto poručim. Vjerojatno sam mogla dosta ovih pjesama preobrazit u LQ pjesme, pogotovo “THICK/Drown Her/Body and Soul”, ali nisam ništa htjela forsirat. Odmah skužim koja je koja pjesma, a sada već s namjerom idem raditi BD ili LQ. Obično Bad Daughter slažem na kompu, a LQ kao i inače na gitari.

Pandemija je stopirala Lovely Quinces, ali je dala vjetar u leđa Bad Daughter. Nastavljaš li na dva kolosijeka, tj. kreće li i bend Lovely Quinces s intenzivnijim radom?

Dunja Ercegović: Ne volim ništa predviđati. LQ mi je uvijek na umu i nisam digla ruke od toga, ali sad u ovoj fazi mi je teško reći gdje će otići kreativni kapacitet. Također, nije pandemija stopirala Lovely Quinces, ja sam jednostavno trebala nekakvu pauzu od tog projekta, a Bad Daughter nije došla brže zbog pandemije. Ovako bi se stvari odigrale i u normalnim uvjetima.

Čuo sam da postoji već solidan interes za nastupima Bad Daughter u Hrvatskoj i regiji. Kakvi su planovi nakon zagrebačkog nastupa, koji je sada, hajmo reći, novo ‘vatreno krštenje’ za tebe iako si već prisutna cijelo desetljeće na sceni?

Dunja Ercegović: Bez obzira na moje iskustvo, ovo stvarno osjećam kao svoj prvi koncert. Što se tiče interesa, nadamo se da će biti još i veći kad ljudi dobiju dojam kako to zvuči i izgleda live. Imamo neke nastupe u planu, tako da ćemo izbaciti uskoro gdje nas mogu uloviti ako već nisu u Pogonu Jedinstvo.

Što te privlači elektronici, općenito gledano?

Dunja Ercegović: Nemam neki pametan odgovor na to pitanje. Možda ta neka veća paleta zvukova koja se otkriva, više alata za istraživanje. Ne bih baš rekla ni da me privlači, to se sad jednostavno pokazalo kao najbolji teren za igru. Ne bih se ni složila da se ovdje radi samo o elektronici (tj. vjerojatno se radi najmanje o njoj) već koristimo sve što nam može služiti za dobivanje određene atmosfere.

Bad Daughter (Foto: promo)

Nekako je dojam da je elektronika novi prostor za istraživanje i za Leonarda i za tebe. Naime, on dolazi iz sasvim drugačijeg glazbenog okruženja. Kako gledaš na to?

Dunja Ercegović: Kao što rekoh, ne mislim da BD spada u isključivo žanr elektronike, ali posuđujemo dosta od toga žanra kako bi mogli dodati neke nove boje i da ne bude sve tak jednodimenzionalno. Oboje dolazimo iz sasvim drugačijeg glazbenog okruženja, ali isto tako oboje dosta široko slušamo. Ne bojimo se šarati. Meni je i kod LQ projekta pomoglo da ne slušam samo ono što sviram.

Svakako čestitam na ovogodišnjim nagrada koje također jasno pokazuju da je tvoj rad prepoznat šire. Koliko ti to konkretno pomaže?

Dunja Ercegović: Što se tiče neke opće prepoznatljivosti i veće prisutnosti u medijima, ne pomaže niti odmaže. Već sam i u drugim intervjuima naglasila da je to jedno lijepo tapšanje po leđima, majka će se imati čime hvaliti kolegicama, malo se zainatiš nekima koji ti dižu nerv, postaneš u nekom periodu malo aktualniji na našoj underground sceni itd. Referirajući se na nagradu Porin, svakako mislim, možda idealistički, da je to nekakav mali napredak, da su možda ipak sada malo odškrinuta vrata alternativi i izvođačima koji pjevaju na engleskom, tako da … Bolje da se dogodio nego da se nije dogodio.

Bad Daughter ‘Let Me Panic’

Mislim, posljedica je da si došla do toga da ćeš uskoro imati najveći solo koncert u karijeri, ako se ne varam. U biti, je li predstojeći nastup u Pogonu Jedinstvo tvoj najveći solo nastup u karijeri?

Dunja Ercegović: Ne, zasada je najveći solo koncert bio u pregrađenoj Tvornici Kulture. Pogon Jedinstvo će također biti pregrađen, mislim da je kapacitet otprilike jednak. Ne patim od tih statistika, samo želim da to dobro zvuči i izgleda. Ne znam zašto, imam osjećaj da sam za ovaj projekt puno više radila.

Spremaš li možda još neki singl i video spot s albuma „Let Me Panic“?
Dunja Ercegović: Sad smo nedavno objavili “Fuck Paris live session”, imamo na umu još jedan spot za pjesmu s albuma “Let me Panic” i nadam se skroz nova pjesma prije kraja godine.

I za kraj te moram pitati je li Lovely Quinces solo s akustičnom gitarom na pozornici stvar prošlosti ili ‘nikad ne reci nikad’? Naime, Denis Katanec je ovaj tjedan najavio svojo solo akustični gig izvan okvira Klinike, pa se to pitanje nametnulo samo od sebe. I naravno znam da si sad potpuno fokusirana na ishod subotnje večeri.

Dunja Ercegović: Nije stvar prošlosti. Bio je period kad sam se zasitila akustične LQ, ali sad mi se opet vraća želja. Ne znam što mogu očekivati od sebe, tako da ni vi ne bi trebali.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X