‘Glazba za Žedno uho’ uživo u Zagrebu – od Rankovića u Steinwayu do prljavih gaća Jona Spencera

Izlazak autobiografske knjige ‘Glazba za Žedno uho’ Mate Škugora sinoć je promoviran pred zagrebačkom publikom u vrtu Vintage Industrrial Bara.

Promocija knjige ‘Glazba za žedno uho’, na slici_ Boris Jokić i Mate Škugor (Foto: Žedno uho / Facebook)

Kad bi se napravila brzinska anketa među domaćim glazbenicima, muzičkim novinarima i onima koje bismo mogli ubrojiti u nešto što bismo mogli nazvati “profesionalnom koncertnom publikom” s jednim pitanjem u kojem bismo tražili da izdvoje ime samo jedne osobe koja je zaslužna za najveći broj ključnih koncertnih događanja u posljednjih dvadeset (plus) godina, sasvim sigurno bi bilo vrlo malo onih koji ne bi bez razmišljanja ispalili ime Mate Škugora. Ovaj šibenski glazbeni entuzijast proveo je svojevrsnu koncertnu revoluciju u metropoli na obratu stoljeća svojim angažmanom u KSET-u, a sada je svoja iskustva i sjećanja pretočio i u knjigu “Glazba za Žedno uho” u izdanju Rockmarka koja je jučer u predvečerje i službeno predstavljena u vrtu Vintage Industrial Bara.

Promocija knjige ‘Glazba za žedno uho’, na slici: Andrija Škare, Mate Škugor i Krešimir Blažević (Foto: Žedno uho / Facebook)

Već po samoj posjećenosti ovog “altkulturnog događaja sezone” dalo se zaključiti da je Matina vjerna publika (“Kao da smo u KSET-u 2000.-ih”, komentirao je privatno na dolasku Škugor) itekako zahvalna na njegovom dugogodišnjem radu, a isto se vidi i iz činjenice da je pola naklade knjige razgrabljeno i prije promocije. Ovo je šokiralo i samog autora koji priznaje da je iznenađen novom ulogom u kojoj potpisuje primjerke svojih memoara poput kakve prekaljene književne zvijezde, jer kako kaže, sam nikad nije tražio autograme od svojih idola čije je koncerte organizirao.

Mate Škugor (Foto: Žedno uho / Facebook)

U otprilike sat vremena razgovora koji je vješto moderirao Andrija Škare, Mate se prisjetio svojih omiljenih koncerata kao i raznih anegdota iz daleke i bliže povijesti, a uključivale su jednu o zalijevanju Aleksandra Rankovića raznim alkoholnim pićima unutar skupocjenog koncertnog klavira marke Steinway & Sons, kao i onu o prljavom donjem rublju koje je Škugoru na pranje povjerio ludi Jon Spencer. Bilo je riječi i o njegovim nedosanjanim snovima po pitanju dovođenja bendova u Hrvatsku, kao i o pozadini velike ljubavne afere između domaće publike i Matinih velikih prijatelja i indie senzacije The National.

Promocija knjige ‘Glazba za žedno uho’ (Foto: Žedno uho / Facebook)

Iako je Škugor nedavno obustavio svoja zalaganja na području organizacije koncerata, mirovina ipak nije potpuna, a nadamo se ni konačna.  Tako smo saznali da ćemo u narednom razdoblju uz najavljene koncerte Future Islandsa i Cariboua sljedeće godine imati priliku vidjeti i koncert grupe Shellac slavnog producenta Stevea Albinija. Svi oni koji su proveli mladost na koncertima Žednog uha, festivalima Terraneo i SuperUho, kao i na svim ostalim događanjima sa Škugorovim potpisom žive u želji da Mate nije rekao svoje posljednje na području u kojima nam je donio toliko radosti, a vrijeme koje provode u nadi i iščekivanju njegovog povratka na scenu mogu prikratiti šetnjom kroz njegova sjećanja pretočena u knjigu. Osim toga, u njegovom sinoćnjem govoru bilo je naznaka i toga da mu “Glazba za Žedno uho” neće biti i posljednje ukoričeno djelo.

Saznajte više: Mate Škugor ‘Glazba za Žedno uho’ – knjiga za izigranu generaciju

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X