Gracija Filipović za ulogu u ‘Murini’ osvojila Gotham Award

Gotham Awards održala se u New Yorku, 28. studenog.

Gracija Filipović “Murina”

Gracija Filipović osvojila je nagradu za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer), zahvaljujući ulozi u višestruko nagrađivanom dugometražnom prvijencu Antonete Alamat Kusijanović, “Murina”. Dodjela Gotham Awards održala se u New Yorku, 28. studenog.

Gracija Filipović tako je pobijedila konkurente iz kategorije za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer), a to su bili: Frankie Corio (“Aftersun”), Kali Reis (“Catch the Fair One”), Anna Diop (“Nanny”) i Anna Cobb (“We’re All Going to the World’s Fair”).

Podsjetimo, redateljica i scenaristica “Murine”, Antoneta Alamat Kusijanović bila je također nominirana, u kategoriji najboljeg redatelja debitanta (The Bingham Ray Breakthrough Director Award). Ta je nagrada naposljetku otišla u ruke redateljice filma “Aftersun”, Charlotte Wells.

Najboljim dugometražnim filmom godine proglašen je “Everything Everywhere All at Once” Daniela Kwana i Daniela Scheinerta.

Podsjetimo, Gracija Filipović nominirana je i za najbolju izvedbu glumaca čije su karijere u usponu (Best Breakthrough Performance) na ovogodišnjim Independent Spirit Awards.

Neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute dodjeljuje nagrade Gotham (Gotham Awards) nezavisnim filmašima i njihovim ostvarenjima od 1991. godine. Nominirane naslove bira odbor koji čine filmski i televizijski kritičari, festivalski programeri i filmski kuratori. Poseban žiri sastavljen od scenarista, redatelja, glumaca, producenata, montažera i ostalih ključnih filmskih stvaratelja, odlučuju o dobitnicima Gotham nagrada.

Gotham Awards se smatraju svojevrsnim početkom “sezone nagrada” i pokazateljem koji će filmovi biti “u igri” na ostalim dodjelama poput Zlatnih globusa, Nagrade udruženja glumaca – SAG (Screen Actors Guild) Awards, Nagrade BAFTA Britanske akademije filmske i televizijske umjetnost, Oscara (ožujak 2023.) i drugih.

Gracija Filipović rođena je 2002. godine. Glumila je u kazalištu u Dubrovniku, a svoj prvi film (Mali debeli rakun redateljice Barbare Vekarić) snimila je 2013. godine. Njena suradnja s redateljicom Antonetom Alamat Kusijanović započela je kratkometražnim filmom U plavetnilo (2017.), a nastavila se prvim dugim igranim filmom iste autorice, Murina. Oba filma dobila su mnogobrojna međunarodna priznanja i nagrade. Film U plavetnilo je, između ostalih, nagrađen u Berlinu i Sarajevu, a Murina, u kojem Gracija također igra glavnu ulogu, je ovjenčana Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film u Cannesu 2021. godine i mnogim drugim nagradama na festivalima diljem svijeta.

Filipović je, osim toga, u veljači ove godine osvojila je i Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.

Osim glumačke karijere, Gracija Filipović je profesionalna plivačica i step plesačica. Studira biologiju u Zagrebu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X