Hollywood Reporter: Vodstvo HAVC dalo ostavku zbog političkog pritiska, filmske produkcije u opasnosti

Hrvoje Hribar bio je prisiljen na odlazak s čelnog mjesta Hrvatskog audiovizualnog centra nakon kritičnog revizorskog izvješća, a riječ je o organizaciji koja je privukla takve visokobudžtne produkcije kao ‘Igra prijestolja’ – javlja The Hollywood Reporter u podužem članku u kojem se osvrnuo na filmsku situaciju u Hrvatskoj, a koja se u jednom segmentu tiče i američke produkcije, ilustriravši tekst upravo s fotografijom iz serije ‘Igra prijestolja’.

Hrvoje Hribar (Foto: HAVC)
Hrvoje Hribar (Foto: HAVC)

Kako navodi The Hollywood Reporter, HAVC je s Hribarom na čelu promovirao Hrvatsku kao filmsku lokaciju, te je donio zemlji multimilijunske ugovore kroz shemu 20-postotnog povrata poreza čime je privukao najtraženije internacionalne filmske i televizijske projekte uključujući i HBO-ov televizijski hit „Igra prijestolja“.

„Ta ulaganja su sada u opasnosti“, izjavio je Hribar za Hollywood Reporter i nastavio: „Nema reakcije vlade na recentne događaje, što je prijeteće. I nije ostalo novaca u državnom proračunu za 2017. što se tiče poticaja.“ U hrvatskoj vladi nitko nije htio komentirati situaciju oko Hribara, navodi ugledni američki filmski magazin.

Hribarova ostavka je kulminacija jednogodišnjih pritisaka na HAVC koja je počela s dolaskom desničara Zlatka Hasanbegovića na mjesto ministra kulture u periodu od veljače do listopada 2016., koliko je trajao njegov mandat. Tijekom njegova mandata kasnile su uplate za domaće i strane produkcije koje su snimale filmove u Hrvatskoj. Koliko je Hrvatska izgubila s Hasanbegovićevom postupcima svjedoči podatak da je zarada od 25 milijuna dolara iz 2015. godine pala na 9 milijuna dolara u 2016., piše Hollywood Reporter.

Napadi na HAVC inicirani su kontroverznim kratkim danskim dokumentarnim filmom „The Dvor Massacre“ o zločinu počinjenom tijekom jugoslavenskog građanskog rata, redatelja Georga Larsena i Kaspera Vedsmanda, navodi Hollywood Reporter.

„Situacija oko tog filma potaknula je desničarske zahtjeve u razmontiravanju institucije HAVC-a zbog tvrdnje da u dovoljnoj mjeri ne financira patriotske filmove“, izjavo je Hribar.

Državna revizija je dala negativno mišljenje u izvješću zbog potrošenih 200.000 kuna koje nije potpisom odobrio ministar kulture, na što je Hribar odgovorio da se takva politika odnosi uglavnom na potrošnju uredske opreme, a ne za operativne troškove u koje je uključeno plaćanje povrata poreza proizvođačima filmskih i televizijskih projekata.

„Optuženi smo zbog legalnog i neovisnog načina rada (kako se uvijek) radilo u HAVC-u. Zakon je na našoj strani“, izjavio je Hribar američkim novinarima i rekao kao je morao ponuditi svoju ostavku zbog političkih i medijskih pritisaka. „Bojim se da HAVC neće preživjeti“, izjavio je obzirom da će od sada sve produkcije koje misle snimati filmove s budžetima većim od 200.000 kuna morati dobiti pristanak vlade tj. ministra, bez obzira na estetske i umjetničke dosege.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X