Moonspell i Rotting Christ u Močvari – bogovi i vragovi u noćnom terminu

Ako je Rotting Christ letvicu postavio visoko, Moonspell je nije srušio.

Moonspell u Močvari (foto: Izidor Tačković)

Isprva stvari možda i nisu slutile na dobro. Satnica europskog metal double billa u Močvari zakazanog za ponedjeljak, a na kojem su nastupile portugalske legende Moonspell i grčki black prvaci Rotting Christ brutalno je zbog logističkih problema pogurnuta za dva sata unaprijed, što je značilo da će zadnji koncert prema planu započeti koju minutu prije ponoći, što naravno predstavlja značajan problem onom kontingentu publike koji se ujutro ima suočiti s izazovima koje sa sobom nosi radni tjedan, pa tako sigurno neće pribaviti dovoljno vremena za potreban san. Zatim je objavljeno i da predgrupa, švicarski Silver Dust, otkazuje svoj nastup koji su imali održati prije slavnijih kolega, što je samo nastavilo niz loših vijesti pred sam koncert.

No, loša karma, kasni termin i neatraktivni ponedjeljak nisu nimalo pokolebali publiku koja je prenatrpala prostor Močvare pred početak koncerta. Ta činjenica ne treba čuditi budući da su oba benda u zajedničku turneju krenuli na krilima izvrsnih aktualnih konceptualnih albuma, Moonspell s “1755” objavljenog prije dvije godine koji na portugalskom jeziku govori o potresu koji je godine navedene u naslovu zadesio njihovu matičnu zemlju, a Rotting Christ s “The Heretics” koji govori o zlodjelima crkve kroz povijest. Oba albuma grandiozna su zvukom, sadrže dosta zborskog pjevanja i počinju sa sličnim zazivima, grčki “U ime Boga” (“In the Name of God”), a portugalski “U ime straha” (“Em Nome do Medo”).

Rotting Christ u Močvari (foto: Izidor Tačković)

Prvi kamen bacili su Grci, a pao je težinom mlinskoga kamena. Zanimljivo, nisu se odlučili za promociju novog materijala od kojeg su izdvojili dvije pjesme, “Fire, God and Fear” i “Dies Irae”. Najveći dio koncerta, čak gotovo polovicu, činile su pjesme s “Κατά τον δαίμονα εαυτού” iz 2013., a povukli su čak i adute sa samog početka karijere poput “The Forest of N’Gai” s prvog EP-ja “Passage to Arcturo” iz davne u nas nezaobilazne “deves’prve”. Ako je potrebno izdvajati najupečatljivije trenutke njihovog furioznog nastupa, svakako treba spomenuti “Apage Satana” s predzadnje ploče “Rituals” koja je zvučala doslovno zastrašujuće, te “Non Serviam” s kojom su zatvorili nastup. Frontmen Sakis Tolis djelovao je poput divljeg Rasputina, a bend koji demonske urlike suprostavlja crkvenim zborskim dionicama i gregorijanskim koralima svetogrdno miješa sa svetim sve dok oboje ne postane jedno. Ne čudi da su neki došli na koncert vidjeti samo njih, budući da je gužva nakon njihovog nastupa ipak malo popustila.

Moonspell u Močvari (foto: Izidor Tačković)

Ako je Rotting Christ letvicu postavio visoko, Moonspell je nije srušio. Pjevač Fernando Ribeiro na samom početku pri izvedbi spomenute “Em Nome do Medo” dao je naslutiti da će žestoka svirka biti popraćena jednako upečatljivim scenskim nastupom koji uključuje kostime i rekvizite poput starih lampaša, maski “plague doctora” i raspela što oko vrata, što na mikrofonskom stalku. Nakon uvodnog trolista s nove ploče koji su još činile naslovna pjesma te “In Tremor Dei”, bend je također zagrebao po uspješnicama iz raznih faza karijere kao što su “Opium”, “Awake” i “Night Eternal”. Priličan su spektakl ispale i “Mephisto” i “Vampiria”, ali ništa se ne može mjeriti s himničnom atmosferom u gromoglasnom finalu s “Alma Mater”, veliki koncertnim favoritom koji je izmamio grupno pjevanje i ozračje okupljanja starih suboraca u Valhalli.

Iako se čini da je Moonspell ipak malo skratio svoj set zbog daleko pomaknute satnice, nije im za zamjeriti s obrzirom na radni tjedan i sve što ovaj sa sobom nosi. Trudbenici među metalcima koji su namakli tri ili četiri sata sna također neće proklinjati sinoćnji kasni izlazak, budući da su ga okrunila dva sjajna susreta sa starim favoritima publike koji su, svak na svoj način, opravdali taj status i još ga više učvrstili jer svjedočili smo svakako jednom od boljih metal koncerata godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X