‘Petarda’ u Areni je kolosalan pothvat Pripuzovih igrača

Dossier: Kako se kalio kartel.

Petarda u dvorani na Laništu vrhunac je trijumfalne regionalne turneje Aleksandre Prijović

Bratstvo i jedinstvo je čudo. Pet rasprodanih koncerata u Areni Zagreb, rezultat koji su hrvatske i srpske estradne veličine mogle samo sanjati, postigla je transnacionalna folk diva Aleksandra Prijović. Petarda u dvorani na Laništu vrhunac je trijumfalne regionalne turneje Od istoka do zapada u koju su uključena tri nastupa u beogradskoj Štark Areni, tri u sarajevskoj Zetri, tri u niškoj dvorani Čair, jedan u tuzlanskoj dvorani Mejdan i beogradski novogodišnji koncert u Sava Centru. Navodno je dogovoren i ljubljanski koncert, ali na popisu evenata u Areni Stožice zasad nema njenog imena.

U samo nekoliko tjedana razgrabljeno je više od 200.000 ulaznica, što je kvantni skok za pjevačicu koja je u desetak godina profesionalne karijere uglavnom odrađivala gaže po ordinarnim narodnjačkim klubovima. Na onim mjestima gdje nema prevelikog iznenađenja kad egzaltirani posjetitelji potegnu utoke i malo pripucaju, što je doživjela ljetos u mostarskom klubu Havana. U Zagrebu su njeni dometi bili H2O i Club Roko, pa je s pet Arena najedanput napravila otprilike pedeset puta veći promet.

Fanovi su naravno totalno oduševljeni, konkurencija pomalo kipti od zavisti, a znatiželjni promatrači pokušavaju skužiti što se zapravo događa. Neki je već uspoređuju s Brenom, što na prvi pogled izgleda kao puko pretjerivanje jer se u toj usporedbi ne može egzaktno prikazati ništa osim obiteljske povezanosti.

Koncertni plakat: Saša Matić i Aleksandra Prijović u Areni 2018. godine

Brena je bila i ostala najveća balkanska zvijezda svih vremena, u špici općenarodne popularnosti podjednako omiljena u svim generacijama. U pikanterije iz njene biografije i refrene njenih mega hitova bili su savršeno upućeni čak i oni kojima je beskrajno išla na živce. Trajno je obilježila kasno XX stoljeće kod nas i oko nas, pa je danas igraju u kazalištu kao Glembajeve. Brena je ujedno bila posljednja jugoslavenska ikona. Tri desetljeća nakon raspada SFRJ jedino se još na njenim koncertima vijore stare trobojnice s petokrakom.

Aleksandra Prijović pokupila je nešto od Breninog projugoslavenskog opredjeljenja, čak je u svoj repertoar uvrstila svekrvinu pjesmu „Jugoslovenka“. Nije to napravila iz jugonostalgije jer je za takav sentiment ipak premlada. U koncertnoj promociji novog albuma „Devet života“ samo je iskoristila neospornu činjenicu da njena mahom adolescentska i postadolescentska publika još uvijek naveliko rabi zajedničke popkulturne kodove ugrađene u odbačenu i prezrenu ideologiju bratstva i jedinstva. Masovna mladalačka euforija istodobno je planula u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, a nije zaobišla ni Sloveniju koja će sigurno poslati barem nekoliko autobusa na zagrebačke koncerte. Stariji su to protumačili na svoj način pa smo od Vedrane Rudan čuli intrigantnu opasku – „više je Aleksandra napravila za mir između Srba i Hrvata nego svo smeće što se slika u odijelima i čas je u ratu, a čas je u miru“.

Turneja Od istoka do zapada ipak nije pokrenuta kao srpskohrvatska mirovna misija nego kao lukrativan biznis na najvišem levelu balkanske folkerske koncertne produkcije. Sa 65 ljudi u scenskoj i pratećoj ekipi Aleksandra je odskočila daleko iznad standarda koji su vrijedili za stare narodnjačke karavane. Turneju potpisuje njena tvrtka A Music, a priprema i logistika povjerena je najjačim koncertnim promotorima na ucrtanoj ruti. Organizator beogradskih koncerata bio je Sky Music, što je ovih dana u Srbiji zamalo jedina opcija ako se radi veliki spektakl.

Koncertni plakat: Aca Lukas u Areni Zagreb 2023. godine

Sky Music je nadaleko razgranata korporacija u vlasništvu Milenka Škarića, kojeg beogradski mediji obično postavljaju na treće mjesto među najmoćnijim ljudima iz šou biznisa, iza Željka Mitrovića (Pink) i Srđana Milovanovića (TV Prva). Škarić je započeo posao prodajom muzičkih instrumenata, na koncertima i festivalima pojavio se kao provajder zvuka i svjetla, a njegov nezaustavljivi uspon traje od 2014. kad ga je pogurao Vučićev glavni ekonomist Siniša Mali, tada postavljen za gradonačelnika Beograda, poslije za ministra financija.

U gradonačelničkom mandatu Siniše Malog firma njegovog prijatelja i susjeda Škarića doživjela je neviđen prosperitet. Sky Music postao je apsolutni favorit gradskih i državnih instutucija za organizaciju i scensku produkciju velikih priredbi, kao i udarnih stranačkih skupova SNS-a. Nakon eliminiranja ozbiljnije konkurencije u Srbiji danas drži Exit Festival, Belgrade Music Week, Beer Fest, regionalni Music Awards Ceremony (MAC), trubački sabor u Guči, zatim online prodaju ulaznica e-Finity za Štark Arenu, Stadion Tašmajdan pa čak i Dom omladine, a prema ažuriranim dojavama njegov je i Nišville Jazz Festival. Na aktualnom popisu koncerata u organizaciji Sky Musica nalaze se Rozga i Rammstein.

Bosanskohercegovački poslovni partner Aleksandre Prijović nema toliko jak CV, ali ipak nije bilo tko. Koncerte u Sarajevu i predstojeći u Tuzli priredila je turistička agencija Travel4Fun iz Banja Luke u vlasništvu Saše Markovića. Kontroverzni dobojski poduzetnik blizak Dodikovom SNSD-u bio je uhićen pretprošle jeseni u korupcijskoj aferi oko prodaje medicinskih maski Institutu za javno zdravstvo RS-a. Sudski proces još traje pa je Marković trenutno nešto manje involviran u javne nabave, a više u organizaciju folkerskih koncerata. Travel4Fun dosad je najviše radio žurke u hotelu Vučko na Jahorini, ali tri rasprodane Zetre dokazuju da je spreman za mnogo veće prostore. Na Aleksandrinom koncertu najavio je Cecino gostovanje u Istočnom Sarajevu.

Koncertni plakat: Goran Bare i Majke u Areni Zagreb 2023. godine

Kako se kalio kartel

Za akciju u Areni Zagreb angažiran je popularni folkerski radio Extra FM, jedan od mlađih članova medijskog kartela iz Avenije Vjećeslava Holjevca 27. Na toj novozagrebačkoj adresi smješteni su Antena Zagreb, bravo! (ex Narodni), Enter, Extra FM, Gold FM, Top Radio, digitalni mojRadio, news agencija Media Servis i marketinška agencija All Market Media. Kartel je osnovao legendarni superheroj hrvatske pretvorbe i privatizacije Miroslav Kutle, povezan s najmoćnijim ljudima u državi, rodbinski s Gojkom Šuškom, interesno s Ivićem Pašalićem.

U medijski sektor ušao je 1993. zaposjedanjem Slobodne Dalmacije, a zatim se posvetio radijskom biznisu koji je povjerio Juri Hrvačiću, veteranu radijske scene iz prve ekipe RVG-a. Svoje interese Kutle je dugoročno osigurao nizom tajnih ugovora kako bi sve bilo u skladu sa Zakonom o elektroničkim medijima. Zakonom je inače zabranjena koncentracija vlasništva na istom koncesijskom području, a Kutle je u svojim zlatnim godinama bio prikriveni vlasnik (pre)više zagrebačkih i dalmatinskih radijskih postaja.

Problem je nastao 2010. kad je pravomoćno osuđen na 2 godine i 8 mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi tvrtke Gradski podrum. Ispalio se u rezervnu domovinu i skrasio u Doboju, odakle je nastavio kontrolirati medijski kartel preko svog pouzdanika Hrvačića koji je formalno bio većinski vlasnik Narodnog i Antene do 2013., kad je iznenada otišao u mirovinu navodno zbog narušenog zdravlja. Prema drugoj verziji Kutle je bio nezadovoljan njegovim poslovnim rezultatima. Glavnu ulogu u medijskom kartelu preuzeo je mlađi i ambiciozniji Ivan Jurić-Kaćunić, bivši student teologije, tadašnji direktor Narodnog.

Ivan Jurić-Kaćunić (Foto: promo)

Nekoliko godina kasnije u medijskim kuloarima počele su kružiti priče kako Kutle rapidno gubi kontrolu jer su njegovi igrači promijenili dresove i zaigrali za drugu ekipu. U iscrpnoj analizi radijskog tržišta objavljenoj 2019. na stranici HND-a istraživački novinar Saša Paparella bilježi kako „Narodni, Antena, Enter, Extra FM i Gold FM imaju istog vlasnika, moćnog poduzetnika bliskog zagrebačkim gradskim vlastima, koji prikriva svoje udjele, drži 70 % tržišta u Zagrebu, a ukupan godišnji prohod od radija mu je 70-80 milijuna kuna“. Eventualnu nedoumicu oko imena novog vlasnika otklonio je sam Miroslav Kutle u preklanjskom intervjuu tjedniku Nacional, gdje je potanko opisao kako su njegov medijski kartel prisvojili braća Petar i Zoran Pripuz.

U nastavku ove teme Nacional je objavio Kutlino pismo upućeno Ivanu Juriću-Kaćuniću kojim razvlašteni tajkun bivšeg najbližeg suradnika proziva kao izdajnika. Ostalo je nerazjašnjeno tko je tu veći negativac. U intervjuu za N1 Kutle je istaknuo da je Zoran Pripuz ušao u vlasništvo njegovih radija 2017., međutim neki dilovi Kutlinih suradnika s obitelji Pripuz evidentirani su barem dvije godine ranije. Iz godišnjeg izvješća Agencije za elektroničke medije dostavljenog Saboru 2015. može se iščitati kako je Katijan Knok, nominalni vlasnik Entera i Novog Radija – Zadar ustupio polovicu vlasničkog udjela u zadarskom radiju Lucijanu Pripuzu, sinu Petra Pripuza.

U proljeće 2018. Extra FM pridružio se velikoj familiji iz Avenije Vjećeslava Holjevca 27. Unaprijed se znalo da će napraviti neviđen rusvaj u zagrebačkom eteru pošto je precizno pogodio afinitete mnogobrojne, pretežno mlade folkerske publike trajno navučene na najnovije hitove iz Srbije koje se dotad nije moglo čuti na radiju. Uštekao se na gradske frekvencije 93,6 i 104,5 MHz za koje je od 2012. koncesiju držao Hit FM u vlasništvu slovenskog medijskog tajkuna Lea Oblaka. Prema Zakonu o elektroničkim medijima radijska koncesija nije prenosiva, međutim tvrtka koja je osvoji na javnom natječaju može promijeniti vlasnika. U grčevitom nadmetanju s Kutlinim kartelom Oblak je ostao bez oglašivača pa je posrnuli Hit FM prodao konkurentskom Soundsetu za Laganini FM. Mizerni rezultati Laganinija doveli su do nove transakcije u kojoj se kao kupac pojavio Extra FM, nominalno u vlasništvu Davora Gavranića.

Plakat: Gibonni u Areni Zagreb 2023. godine

Prvi direktor firme bio je sveprisutni Ivan Jurić-Kaćunić kojeg je ubrzo zamijenio Antonio-Luka Radanović. Davor Gavranić je nakratko figurirao i kao vlasnik Novog Radija – Zadar, gdje je zamijenio Katijana Knoka i Lucijana Pripuza, a zatim je preko svoje zagrebačke firme AppInventiv pokrenuo digitalni mojRadio specijaliziran za domaće zabavnjake. Lik je toliko samozatajan da nikad nije dao intervju, čak ni izjavu za medije. Tek se iz njegovog LinkedIn profila može doznati da je radijsku karijeru započeo kao tehničar Obiteljskog/Antene i Media Servisa.

Samo nekoliko tjedana nakon radija Extra FM pokrenuta je folkerska televizija Extra TV, a nagla ekspanzija novog medija potvrđena je izlaskom na koncertni teren s MC Stojanom 2019. u malom Domu sportova. Premda je takve terenske akcije sporadično organizirao i Narodni, poput koncerta Petra Graše 2017. u Areni Zagreb, još uvijek ništa nije upućivalo na to da se u Aveniji Vjećeslava Holjevca 27 s novim gazdom naveliko planira koncertni biznis.

Plakat: Fusion World Music Festival u Splitu 2023. godine

Prvi jasan signal prošao je nezapaženo jer se pojavio usred kolektivne histerije zbog pandemijskog lockdowna. Ivan Jurić-Kaćunić je u proljeće 2020. osnovao AMM Global Institut (AGI) predstavljen kao prvi privatni institut kreativne industrije u Hrvatskoj. U ljeto 2021., kad je najviše bio pod povećalom javnosti pošto je njihov najnoviji medijski projekt Top Radio osvojio koncesiju za frekvenciju 101 MHz, dao je zanimljivu izjavu za vlastiti Media Servis koju izgleda nije prenio nitko. U objavi „Novi zalet radijske industrije: U 40-tak dana poklonili 3 koncerta“ istaknuo je virtualni koncert Željka Samardžića (Extra FM/Extra TV), splitski koncert Nine Badrić (Narodni), te popratni program Splitskog festivala s Matkom Jelavićem i Alenom Nižetićem (mojRadio). Uskoro se pokazalo kako je to bilo tek lagano zagrijavanje velikog koncertnog pogona.

Bravo! (ex Narodni) je tijekom posljednje dvije godine u Areni Zagreb priredio uglavnom rasprodane koncerte Graše, Rozge, Gibonnija, Vanne i Doris, te Fusion World Music Festival, dvodnevnu ljetnu smotru domaćih i regionalnih pop i folk zvijezda u splitskom Parku mladeži. Top Radio organizirao je Goran Bare & Majke Tour koja završava u Areni Zagreb. Extra FM odradio je Sašu Matića i Acu Lukasa u Areni Zagreb, dok je na Gripama postavio Vibe Festival s aktualnim prvacima beogradskog trap folka.

Plakat: Doris u Areni Zagreb 2023. godine

Sve su to mogli biti ziceri i za bilo kojeg drugog uhodanog koncertnog promotora, makar bi u kalkulaciji imao daleko veće troškove marketinga. No, onda je pukla petarda s Aleksandrom Prijović, a to je film kakav dosad nismo gledali. U ovom kolosalnom pothvatu Pripuzovih igrača oboreni su svi hrvatski rekordi po broju prodanih ulaznica, osim nedostižnih koncerata U2 na Maksimiru iza kojih je stajao supermoćni Live Nation.

Pritom je svaki Aleksandrin koncert u Areni Zagreb zbog drastične razlike u cijenama ulaznica imao dvostruko veći utržak od podjednako masovnih okupljanja u Beogradu ili Sarajevu. S takvim rezultatima apetiti će porasti do neslućenih razmjera. Ako su u radijskom sektoru, pod tvrdom zakonskom regulativom, uspostavili monopol koji je narastao do efektivne kontrole oko 70% tržišta u Hrvatskoj i blizu 90% u Zagrebu, što li će tek napraviti u labavo reguliranom koncertnom biznisu, gdje nema gnjavaže s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, pa trebaju samo platiti porez, namiriti ZAMP i pripaziti da se nikad ne zamjere gazdi.

Hoće li za par godina pomesti konkurenciju i ostati jedini igrači u organizaciji velikih koncerata i festivala s domaćim i regionalnim izvođačima? Ako prepoznaju priliku, hoće sigurno. Takav im je modus operandi. Kako će to izgledati? Raspitajte se u Srbiji, koliko je tamo preostalo velikih poslova u koje nije umiješan Sky Music.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Izraelci u gostima

Ludilo se širi na sve strane. Kako je davno primijetio Saša Antić
Idi na Vrh
X