Portal popularne kulture Popboks.com prestao s radom

Zaključno s 25. kolovozom srpski portal Popboks.com je otišao u povijest.

Popboks.com

„Hvala na pažnji i doviđenja. Nakon gotovo devet godina postojanja, 17.600 objavljenih vesti i 4.570 autorskih tekstova, Popboks danas prestaje sa radom. Razlozi su različiti: od sužavanja i deprofesionalizacije domaće popkulturne scene koja je bila predmet našeg interesovanja, preko neatraktivnosti ovakvih poduhvata za reklamno tržište, do seobe online čitalaca na socijalne mreže“, obavijest je i obrazloženje koje je postavljeno kao posljednji članak 25. kolovoza srpskog portala za popularnu kulturu Popboks.com.

Taj potez očigledni je znak isušivanje kulturnog prostora u ovoj našoj, popularno zvanoj, Regiji, bez obzira koji su pravi razlozi gašenja ovog portala koji je s radom isprva započeo kao online arhiv popularnog jugoslavenskog glazbenog časopisa Džuboks (1975. – 1985.), a kasnije i magazina Ritam (1989.-1995.). Popboks će biti zapamćen kao portal koji se kritički odnosio prema glazbenoj sceni, a ujedno je i najzaslužniji za medijsku zastupljenost kvalitetnih imena sa srpske scene kao što su Jarboli, Repetitor, Nežni Dalibor, Petrol, Goribor i drugi koji i u Hrvatskoj imaju svoju klupsku publiku. Samo po toj zasluzi inzistiranja na kvaliteti scene, nedostatak jednog takvog kulturnog medija u budućnosti sigurno nosi negativne posljedice u glazbenoj komunikaciji i kulturnioj razmjeni između država ovih prostora. Također to je još jedan primjer propasti profesionalne medijske afirmacije jednog od važnih kulturnih segmenata.

No opet, Popboks je već u svojoj prošlosti imao period pauze nakon koje su stvari ponovo krenule. Možda će tako biti i u skorije vrijeme, jer ipak je rečeno ‘doviđenja’, a ne ‘zbogom’.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X