Rasplesani Thom Yorke za rekordno posjećeni EXIT

Atoms for Peace bili su jedna od rijetkih uzdanica ovogodišnjeg EXIT-a. Anoreksični line-up dobio je na kalorijsko-nutritivnoj vrijednosti unosom jednog Thoma Yorkea i prateće mu trupe. No, koliko je EXIT i ovakav tip festivala prikladan melankoličnoj eksperimentalnoj elektronici kreativnog uma Yorkea?

Atoms For Peace na Exitu (Foto: Paul Kavanagh)

Atoms for Peace nisu arenski ili velikofestivalski izvođači što bi trebali razgibavati svoju publiku, već zahtijevaju intimniju infrastrukturnu varijantu bez ovoliko rupa i procjepa u konstrukciji kroz koje će se izgubiti patos što ga teže stvoriti. Tako je na EXIT-u nakon nešto više od sat vremena kašnjenja, s prvim minutama subote pod mehaničkim svjetlima Petrovaradina iz magle je izašao Yorke u bijeloj majici natpisa ‘We Come In Peace’. Uz svaki pokušaj da se klonimo superlativa i pomodarskog prihvaćanja ideje Radioheada i čovjeka što je bio na čelu benda, ali i na čelu inventivnosti u modernom glazbenom univerzumu, Thom Yorke je živući monolit, a ovaj monolit, neobično, življi je no ikada.

Thom Yorke (Foto: Paul Kavanagh)

Specifičan glasovni izraz do sredine 2013. naprosto je evoluirao u instrument što najbolje funkcionira zatvaranjem mišjih okica i zabacivanjem glave točno u kutu u kojem sitni genije pada u delirij stvaranjem svog eterealnog zvuka. No milozvučni pjev pojeo je loš zvučnik ili ton-majstor u korist bass linije što je dovedena do granice krčanja i prvih dvadeset minuta proždirala sve pred sobom poput gladnog kerbera. Flea je očito čuo drukčije u svom uhu, ali i sama publika podvojena u dojmovima o ozvučenju, ovisno o njihovoj poziciji u odnosu na zvučnike i pozornicu.

Flea (Foto: Paul Kavanagh)

Kroz sat i pol nastupa, dok je David Guetta obarao rekorde posjećenosti u Dance Areni, Atoms for Peace zaveli su svakako malobrojnije slušatelje listanjem atmosferičnih elektroničkih pletera „Amoka“, a u cijeli je repertoar upletena i pokoja nit iz samostalnog opusa Yorkea koji se izvijao uz zvučne valove nastale na pozornici i bio energičniji no ikada. Nevjerojatna energija, rasplesanost i vidno dobro raspoloženje izazvali su entuzijazam kod svih prisutnih kojima je dan pogled u novi, vedriji dio Yorkeove persone.

Atoms For Peace (Foto: Paul Kavanagh)

Thom Yorke je veseo i svijet ponovno ima nade! Bilo je i nade za spas isprva masakriranog nastupa zbog korigiranja zvuka, no ne treba biti pretenciozan i arogantan, pa treba priznati da Atoms for Peace realno nisu bend za festival ovakvog profila kojem je polovicu posjetitelja oteo paralelni nastup Davida Guette i njegova groznica hitoidne subotnje večeri.

Saznajte više:

EXIT – nulti dan: Nile Rodgers, kiša i vatromet

EXIT 2013 – nulti dan u slici

EXIT – prvi dan: Žena-transformator, srpski hip-hop i bezokusni Snoop

EXIT – drugi dan: Žanrovski i stilski slalom na prašnjavom EXIT-u

EXIT 2013 – Fotogalerija: Ugođaj i ljudi

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X