Red Fang za bratstvo u Močvari

Prva subota ljeta došla je uz kišno osvježenje i donijela na savski nasip malo portlandske surove ljubavi, a puna Močvara uzvratila je kako samo domaća publika zna i stekla još četiri stalna gosta s adresom na drugom kraju svijeta.

Red Fang u Močvari (foto: Izidor Tačković)

Moram odmah na početku priznati da me iznenadila činjenica da je koncert počeo na vrijeme, čak i prije najavljene satnice, pa sam propustila She Loves Pablo koje uvijek rado poslušam i znam da su rasturili jer ih je pred sam kraj koncerta Red Fanga vokal i basist Aaron Beam posebno pohvalio i uz riječi da se u Hrvatskoj svira jebeno dobar r’n’r. Punu Močvaru i nije trebalo posebno zagrijavati, ali publika je već od prve stvari “Blood Like Cream” bila spremna na žešće hedbenganje.

Prije početka koncerta, članovi Red Fanga su se međusobno rukovali kao ozbiljni poslovni ljudi, a onda nam sljedećih sat vremena pokazali da je njihov posao da nas blagoslove savršeno usklađenom i pomno posloženom bukom. Stvar “Malverde” je otpjevao drugi vokal i gitarist Bryan Giles, koji pokriva dublje tonove i pokoji growl, dok je Beam zadužen za visoke i melodične. Tako se upotpunjuju i, s bubnjarom Johnom Shermanom i gitaristom Davidom Sullivanom, spajaju stoner i sludge metal za prepoznatljiv i gotovo distoničan zvuk crvenih očnjaka. Uz zadnje taktove “Crows in Swine” Beam se samo zaderao “Zaaaagreb”, što je naravno razludilo i onih zadnjih par relativno mirnih redova.

Red Fang u Močvari (Foto: Izidor Tačković)

Nakon što su odsvirali blok “Not for You”, “Arrows” i “Into the Eye”, predstavili su nam svoju koreografiju za “Antidote” po kojoj se zove novoizlazeći album, a koju su posvetili svima što vole čudne plesove. Sva četvorica od početka do kraja koncerta su divljali, a kad su krenuli zvukovi “Wires”, iz publike je spontano krenulo zborsko vikanje ‘ej’ u ritmu pjesme, kakvo obično bend mora tražiti, ili barem reći nešto u stilu: “Ajmo sad svi”. Kad ljudi nešto iskreno vole, kao što mi volimo i pjesmu i njen über-cool spot, ne treba im pozivnica da to pokažu, ta luda bratska ljubav izbija sama iz nas i ne može se sakriti, niti se treba sakrivati. I bend je to prepoznao, pa je Beam usput čestitao i Dan antifašističke borbe i komentirao kako je super da imamo tako nešto i da je sve nekako crveno, iako je, sudeći po modi publike (uključujući i mene), boja večeri definitivno bila crna.

Ludilo se nastavilo i u sljedećem bloku uz zvukove “Flies”, “Cut it Short”, “The Smell of the Sound” i “Good to Die”, a u Močvari je postalo toliko vruće da se valjda i metalna konstrukcija na stropu počela znojiti. Iako je ekipa stalno kolala, većinom smo dobro podnosili nadnaravne temperature; ovi dečki su vrijedni toga. Čak se i Giles požalio na vrućinu, a on je imao ventilator na stageu i totalne Beyoncé-momente u kojima mu je vijorila kosa dok growla, s tim da je on ipak malo više fabulous od megapopularne pjevačice.

“Dirt Wizard” i “Sharks” još su nas malo prodrmale, a za zadnju stvar ostavili su svoj prvi hit “Prehistoric Dog”, koja im je zbog genijalnog low budget spota osigurala i prvi ugovor s diskografom, što nam je Beam otkrio u nedavnom intervjuu. Iako je dobrih 10 minuta publika tražila bis, nisu se vratili, što je izrodilo jedan pomalo bizaran trenutak: počeli su “tužno” pjevati “Đurđevdan” Bijelog Dugmeta. Red Fangovci nisu izašli na bis, ali ostavili su nam obećanje da će se vratiti u Hrvatsku, a kad opet dođu na naš teren, vraški ćemo se potruditi da im bude barem jednako dobro kao sinoć.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X