Seal ‘7’ – nepopravljivi romantik i nepopravljiva dosada

Od avangardne face do salonskog cover pjevača – u najkraćim crtama, to je Sealov put koji je njegov najnoviji album ‘7’ samo zapečatio.

Seal '7'
Seal ‘7’

Nema tu više one provokativne fuzije popom i elektronike kao na prva dva albuma, nema ni eksperimentalnog igranja kao na „Human Being“, kao ni šmekerskog retro soul špartanja kao na „IV“. Jednostavno kolica kreativnosti su na nizbrdici od albuma „System“ (2007.) svojevremeno najavljivan kao njegov veliki povratak dance glazbi, a završio je kao tada najslabije prodavan uradak iako je sadržao i one klasične udice za tabloide jer je za mikrofonom nemušto angažirao i svoju bivšu suprugu supermodel Heidi Klum.

Seal je imidž nakon tog albuma morao popravljati s dva albuma soul obrada „Soul“ i „Soul 2“, što je doprinjelo i boljoj kotaciji šestog uratka „Commitment“ koji je uspio doći do pozicija na kojima je bio „IV“. No igranje u okvirima igre na sigurno ostavilo je traga na onome što je Seal imao prije, a to je zanimljivost. Pretvorio se u prepoznatljivog neekscenog croonera koji igra niz dlaku ne bi li se ponajviše svidio sredovječnim domaćicama. Najnoviji album „7“ dokaz je da u toj ‘progresiji’ Seal želi i ostati.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3tedYk88X9A[/youtube]

„7“ je pravocrtna baladna priča meko produciranih orkestracija, koje će kod nekih izazvati nalet emocija, a kod nekih pospanost. Ja sam nažalost u ovoj drugoj grupaciji. Kad se i dogode neki trzaji poput „Padded Cell“ ili „Monascow“ i oni su pomalo zakočeni, nedovoljno podižu tenziju, a još manje otvaraju neko eventualno novo poglavlje. Ono što po aranžmanima najviše podsjeća na ‘starog’ Seala jest „The Big Love Has Died“, raskošna (kao za neki film iskovana) aranžmanski zahtjeva saga koja jedina uspješno iskače iz okvira albuma. Sve ostalo je srednjestrujaško tapkanje u mjestu bez jasno razumljivog pokušaja revitalizacije nekadašnje kreativnosti.

Vrlo lako može ispasti da je „7“ samo intermezzo prije „Soul 3“… jer Seal očigledno najviše voli sigurnu vožnju. Kao i svakom sigurnom vozaču, možete mu se prepustiti…i sigurno zaspati u vožnji.

Ocjena: 6/10

(Warner Bros / Dancing Bear, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X