Starost je nemoguće preživjeti, zato ju treba uživati

Ekstravagantna tijela – Ekstravantne godine su više od izložbe, to je društveni događaj koji zahtjeva angažman od doručka do večere.

Gotovac Foxy Mister 2002 (Foto: Tomislav Čuveljak)

Uz oduševljeni poklik publike koja je pozdravila zborno opjevane pritužbe penzionerki i penzionera, građana Zagreba, pod ravnanjem Marte Kolege, označen je u petak, 4. listopada početak izložbe Ekstravagantna tijela – Ekstravantne godine u Klovićevim dvorima. Vodeći se činjenicom da znakovi starosti izazivaju zazor usporediv s onim koji izazivaju tijelo ili um koji su izvan društvenih normi organizatori izložbe iz umjetničke udruge Kontejner potrudili su se postav podjednako približiti onima koji zaziru od starosti i onima koji su se u tom zazoru našli, prirodnim protokom vremena. Moda kao vanjska i seksualnost kao unutrašnja manifestacija ekstravagancije najizraženiji su motivi u ovom zanimljivom modernom postavu kojem je cilj protresti svakodnevnicu promatrača i potaknuti pozitivne reakcije.

Ekstravagantna tijela – Ekstravantne godine su više od izložbe, to je društveni događaj koji zahtjeva angažman od doručka do večere. Postav je bogat video radovima pa za praćenje svih, jedan obilazak, ako ne traje cijeli dan neće biti dovoljan. Svakondevno od 8 do 20 sati u sklopu izložbe nalazi se veliki dnevni boravak – prostor za druženje te nekoliko prostorija u kojima se svakodnevno izmjenjuju radionice i paneli.

Instalacija na izložbi Ekstravagantna tijela - Ekstravagantne godine

Nakon tjelesne invalidnosti, i mentalnog zdravlja Kontejnerovci su ove godine kroz mjesec dana koliko Ekstravagantna tijela borave u Klovićevim dvorima kao temu obradili Ekstravagantne godine. Žena s plakata, naslovnice kataloga, testimonial izložbe je britanska umjetnica performansa, aktivistica i predavačica suvremenog performansa na Univerzitetu Queen Mary u Londonu. Za Ektravagantnu starost izabrala je stajling stereotipne američke ženstvenosti, utegnute i drečave južnjakinje Tammy, kroz to svoje iritirajuće utjelovljenje izvodi svoj angažirani umjetnički nastup “Što Tammy treba znati o starenju i seksu”.

“Treba li se uopće razmišljati o starcima i njihovim spolnim odnosima?” u neformalnom okruženju nakon izložbe pitao se Norveški umjetnik Stahl Stenslie i zaključio da do tih dubina intime svojih roditelja nerado ulazi. Jednako kao i Lada Cerar, Stenslie u svom radu polazi od činjenice da Europa stari i da na takvom tržištu postoji perspektiva gerijatrijskih seksualnih pomagala. U svojoj studiji starosti Stahl je došao do nekoliko invencija koje bi se mogle opisati seksualna odmagala. “Seksijatrija” je priprema kako sebe tako i publike na staračko tijelo.

The future is Malevich Black Square autorice Lade Cerar

Slovenska umjetnica Lada Cerar satirički je perspektivu demografske slike Europe 2050. godine prikazala kao Maljevićev Crni Kvadrat. Istraživala je i male oglase te dobila formulu idealne starice ili starca: oni su ljubitelji prirode, ne piju i ne puše, uredni su, pošteni, materijalno su zbrinuti i zdravi. Atmosfera njene instalacije dobro ilustrira ovdašnji starački habitus u kojem dominira farmaceutska industrija, a televizor je neizostavno društvo. Većina radova na izložbi su video radovi među kojima se lako prepoznaju starčeki iz naše neposredne blizine. Iz šume prizora i zvukova kroz niz prikazanih instalacija kristalizira se slika generacija čije su mladosti bile inficirane 2. svjetskim ratom, posve različito, u rasponu od primjera Karla Lagerfelda iz zajedničkog multimedijalnog projekta “Kapital starosti” Ane Lendvaj i Ružice Mikulić ili djeda Sandre Sterle u njenom radu “Oživjeti nona”. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X