Supertoon u Šibeniku od 26. do 31. srpnja

Međunarodni festival animacije ove će godine prikazati preko 900 filmova.

SUPERTOON 2015 _ mPeto izdanje festivala Supertoon (od toga treće u Šibeniku) bit će održano na čak deset gradskih lokacija. Od 26. do 31. srpnja animirani filmovi i spotovi će se tako moći pogledati od Ljetnog kina do stare Peškarije.

Direktori festivala, Slave Lukarov i Petar Trebotić, otkrili su danas da će dječji program biti prikazivan na skalama na Gorici (lokacija koju je proslavio filmski program Međunarodnog dječjeg festivala), u Ljetnom kinu pored škole Fausta Vrančića ići će službeno natjecanje u katogoriji kratkog animiranog filma, dok će se na trgu ispred stare Peškarije emitirati animirani spotovi, reklame i uvodne špice. Nadalje, Gradska vijećnica bit će poprište razgovora s autorima i gostima festivala, galerija Krševan i pripadajući studio ugostit će izložbe te radove studenata s europskih sveučilišta, u Gradskoj knjižnici bit će smještene dječje animacijske radionice, u HND-uće biti press centar, dok je HNK tradicionalno odabran za svečano otvorenje Supertoona. Dio programa odvijat će se i u Muzeju grada Šibenika.

– Plaža Banj je ovoga puta izostavljena kao lokacija, jer smo složili koncept da je festival u strogom centru grada, budući da smo iz iskustva shvatili da sedam minuta pješačenja do Banja i nije tako malo kao što se čini – istaknuo je Lukarov.

– Događa se ono što je meni posebno drago; nije Šibenik samo grad koji je živio za petnaestak dana MDF-a, već ima i niz drugih zbivanja koja se stilom, organizacijom i načinom prezentacije mogu povezati s nastavkom aktivnosti djece u gradu – rekao je gradonačelnik Željko Burić, ističući da će Grad i ubuduće davati svesrdnu podršku Supertoonu.

Petar Trebotić otkrio je da ove godine na festival pristiže čak 920 filmova, od čega je 131 u službenim konkurencijama po različitim kategorijama. – Filmovi dolaze iz 21 zemlje, prikazat ćemo i radove koji su bili nimonirani u kategorijama za Oscara, Anima Fest, u Cannesu… a bit će i nekoliko svjetskih premijera. Također, na festival dolazi i osamdeset autora filmova, koji će osobno predstaviti svoje uratke – istaknuo je.

Od noviteta na ovogodišnjem festivlau istaknuto je predstavljanje škola animiranih filmova iz Splita, Zagreba, Beograda i Budimpešte, kao i retrospektivno prikazivanje animiranih filmova Dušana Vukotića, jedinog hrvatskog dobitnika Oscara.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X