Therion u Tvornici kulture – noć metal opere

Bila je to večer grandioznih aranžmana, impozantnih vokala, kostima i bombastične ekstravagancije.

  • 9
    Shares
Therion u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Tri diska, četrdeset i šest pjesama, preko tri sata muzike. Tako otprilike u brojkama zvuči novi album švedskog simfonijskog metal sastava Therion, epska metal opera “Beloved Antichrist” objeavljena prije nešto manje od mjesec dana. Ako zvuči ambiciozno, to je zato što takvo sasvim sigurno jest. Takav ambiciozan projekt valja popratiti i ambicioznom turnejom, pa je Therion organizirao putujući show koji uz njih čine čak još tri benda koja sviraju program u trajanju punih pet sati. Kako bi to uopće bilo izvedivo u noći u tjednu poput sinoćnje, takav dugačak program mora započeti vrlo rano ako ljudi misle sljedeće jutro na posao ili fakultet.

Tako je jučer trebalo doći u Tvornicu već u suludih 18:30 da bi se ulovio početak nastupa prvoga benda, maskiranih gothic metalaca nenadahnutog imena The Devil.  Ne znam je li se itko pojavio na njihovom nastupu, jer ni ja osobno nažalost nisam. U slučaju da ste došli u pristojnih 20:00, to je značilo da ste propustili i njemačkih alt-metalaca s dosta industrial utjecaja, Null Positiv, koje predvodi markantna zastrašujuća growlerica Elli Berlin, koja će se kasnije pridružiti i zvijezdama večeri i podići razinu izvedbe pjesme “Din”.

Therion u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Therionovo mlado

Treća predgrupa svakako je bila najsličnija Therionu po žanrovskom određenju. Riječ je o moskovskim simfonijskim metalcima Imperial Age, koji su kao i sami headlineri, došli promovirati svoju metal operu. Njihova se zove “Legacy from Atantis”, a prema riječima jedne od pjevačica, u produkciju iste bilo je uključeno čak troje članova Theriona.

Imperial Age Therionovu igru igra vrlo uvjerljivo, a njihova glavna snaga svakako leži u impresivnim vokalnim sposobnostima pjevačica, a pogotovo glavnog pjevača Alexandra Osipova, čije operne arije počesto imaju kvalitetu kozačkih napjeva ili crvenoarmijskih marševa. Od početka do kraja bend nije izlazio iz himničkog modusa, a znao bi pokazati i scenske sklonosti poput sjajnog momenta u kojem Osipov dodiruje gitarista i basista koji se također oglašavaju svojim growlom.

Imperial Age u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Therion sam

Therion više nije u danima svoje najveće slave i popularnosti kod publike, a tome je je nažalost svjedočila i nepuna Tvornica kulture sinoć. Više od desetljeća nisu objavili doista vrhunski album, a staru publiku, osim one najvjernije, možda je teže privući kad se po najavi može zaključiti da ćete na koncertu predstavljati nešto ambiciozno (da ne kažem pretenciozno) poput trosatne opere.

No, oni koji su došli imali su čemu svjedočiti. Premda najveći broj pjesama jest predstavljao novi materijal, on je uživo zvučao mnogo življe nego na studijskoj snimci. Bend bi najavio svaku novu pjesmu i ukratko opisao o kojem djelu sage o ljubljenom Antikristu govori. No, bend je u svojoj podugačkoj karijeri skladao sasvim dovoljno hitova koji su činili preostale tri četvrtine koncerta, a vjerna publika ih je dočekala s oduševljenjem.

Null Positiv u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Nešto posebno lijepo dogodilo se sa zvučnom slikom za vrijeme “Nifelheim” s albuma “Secret of the Runes”, kada se stvorio dojam kao da svaki od vokala dolazi iz svojeg dijela kluba, da bi se negdje u zraku pleli poput niti. Među vrhunce svakako valja ubrojiti i himničnu “Lemuriju”, a oni koji su htjeli doživjeti najveće hitove benda iz druge polovice devedesetih, “Rise of Sodom and Gommorah” i “To Mega Therion” s albuma “Vovin” i “Theli”, morali su ostati i na bisu kako bi svjedočili ovim legendarnim simfoničnim brojevima za vrijeme kojih je koncert doživio apsolutni zenit.

Jedina zamjerka večeri odnosi se na sve izvođače jednako, a to je pretjerano oslanjanje na matrice s dodatnim zvukovima, pogotovo zato što bi najveći dio tog problema mogao riješiti jedan kompetentni klavijaturist. A možda i to što sama glazba Theriona zvuči toliko grandiozno, kao da joj je mjesto u arenama, a ne u tek polupunoj Tvornici.

  • 9
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X