U kina stiže ‘Iz ništavila’, triler Fatiha Akina za koji je glazbu radio Josh Homme

Film u kojem glavnu ulogu igra Diane Kruger, za koju je ove godine nagrađena u Cannesu, i koji je ujedno i pobjednik ovogodišnjeg Vukovar Film Festivala od četvrtka 4. siječnja igra u hrvatskim kinima.

‘Iz Ništavila’ (Aus Dem Nicht)

Iako je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Vukovaru prikazan niz fantastičnih ostvarenja, niti jedan nije uspio toliko osvojiti službeni žiri kao „Iz ništavila“ (Aus Dem Nicht), novi film proslavljenog redatelja Fatiha Akina. Još je i prije Vukovara, „Iz ništavila“ slovio za jedan od najboljih filmova godine, a tome u prilog svakako je išla i činjenica što se našao u službenoj konkurenciji najznačajnijeg filmskog festivala u svijetu – onoga u Cannesu, gdje je Diane Kruger osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Uz pobjedu u Vukovaru i osvojenu nagradu u Cannesu, triler „Iz ništavila“ pobrao je i mnoga druga ugledna priznanja među kojima posebno valja istaknuti ono Udruženja online kritičara New Yorka koji su ga proglasili najboljim stranim filmom godine. Također, „Iz ništavila“ je nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma za nagrade Zlatni globus i Satellite, a radi se i o njemačkom kandidatu za prestižnu nagradu Oscar (već je ušao u najuži krug od devet kandidata od kojih će njih pet biti izabrano za nominaciju u utorak, 23. siječnja 2018. godine).

Osim činjenice što se radi o prvoj zajedničkoj suradnji Fatiha Akina („Glavom kroz zid“, „Soul Kitchen“) i talentirane Diane Kruger („Nemilosrdni gadovi“, „Ukradeni identitet“), zanimljivo je za spomenuti da je glazbu za film skladao Josh Homme, frontmen grupe Queens of the Stone Age čijih se nekoliko pjesama također nalazi u filmu.

“Tijekom pisanja scenarija učestalo sam slušao glazbu Queens of the Stone Age. Oni imaju dosta fatalističkih pjesama, a kako sam pisao priču sve više sam postajao svjestan njezinog fatalizma. Sastavio sam listu pjesama te glazbene skupine za lik Katje. Upitao sam svoju kolegicu koja se bavi glazbenim autorskim pravima da mi osigura prava na njihove pjesme, a ona mi je predložila da direktno upitam bend. Uspio sam doći i razgovarati s osnivačem grupe i glavnim pjevačem Joshom Hommeom. On je vidio vrlo grubu verziju filma i jako mu se svidjela! Možda mu je pogodila isti živac odakle dolaze i njegove pjesme koje piše. Iako je bio jako zaokupljen dovršavanjem novog albuma, svejedno je prihvatio rad na filmu. Imao je malo vremena, ali je uspio skladati nevjerojatnu glazbu koja je istovremeno jedinstvena, tužna i predivna. Oduvijek sam želio snimiti triler ili barem raditi s određenim elementima tog žanra. Uklopiti ovakvu glazbu definitivno je dalo filmu još veću kvalitetu”, izjavio je Faith Akin o suradnji s Joshom Hommeom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X