Umro je lo-fi kantautor Daniel Johnston

Johnston se cijeli život mučio s mentalnim zdravljem.

Daniel Johnston (foto: Wikipedia)

Daniel Johnston, avangardni lo-fi kantautor i vizualni umjetnik umro je u dobi od 58 godina. The Austin Chronicle prenosi kako je Johnston u utorak 10. rujna pretrpio srčani udar, a vijest je potvrdio i glazbenikov bivši menadžer Jeff Tartakov.

Johnston se cijeli život mučio s mentalnim zdravljem. Rani radovi izlazili su mu na kućnim kazetama, a sredinom osamdesetih je u okolici Austina u Teksasu okupio malu ali predanu sljedbu. Preofesionalno počinje snimati tek početkom devedesetih u New Yorku, a interes za njegovu raste nakon što je Kurt Cobain nosio majicu sa slikom njegove kazete “Hi, How Are You”. Njegove pjesme obrađivali su Tom Waits, Beck, Bright Eyes, Death Cab For Cutie i drugi. Posljednje izdanje bilo mu je “Beam Me Up!” iz 2010. godine.

Johnston se bavio i vizualnom umjetnošću; dizajnirao je naslovnice vlastitih albuma, a radovi su mu prikazivani u galerijama diljem svijeta. Objavio je i strip “Space Ducks – An Infinite Comic Book of Musical Greatness”, a bio je i temom dvaju filmova, dokumentarca “The Devil and Daniel Johnston” (2005.) redatelja Jeffa Feuerziega, te kratke biografije “Hi, How Are You Daniel Johnston?” čiji su izvršni producenti bili Mac Miller i Lana Del Rey. Johnston je zbog zdravstvenih probelma okončao karijeru 2017., a na posljednjim nastupima kao prateći glazbenici gostovali su mu Jeff Tweedy, Built to Spill, Mike Watt, Beirut i drugi.

“Daniel je bio pjevač, skladatelj, umjetnik i prijatelj svima. Premda je imao problema s mentalnim zdravljem, Daniel je pobijedio bolest svojom umjetnošću i pjesmama. Nadahnuo je bezbrojne obožavatelje, umjetnike i kantautore porukom da koliko god da je mračno “sunce mi i dalje sja” te da će nas ‘prava ljubav na koncu naći,’” objavila je Johnstonova obitelj pozivajući obožavatelje da podre projekt Hi, How Are You za izmjenu ideja i obrazovanja vezanog za mentalno zdravlje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X