Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘Jedina’

Sve što slušamo od početka do kraja ovog albuma je ništa drugo nego samo i jedino potpuno razvijeni Let 3.

Let 3 “Jedina”

Drago mi je što se poklopilo da baš ususret nastupu Leta 3 na ovogodišnjem Eurosongu koji većina čeka kao ružu u guzicu, pišem baš o jednom jedinom albumu “Jedina”.

U ovim sam osvrtima na nekoliko mjesta natuknuo kako mislim da je sve od prvog dana vodilo k tome da Let 3 jednom snimi “Jedinu” jer je jedino to bilo logično za bend koji je cijelu svoju karijeru strpljivo gradio svoj danas internacionalno prepoznatljiv stil. Lako za to da je ‘Jedina’ krcata hitovima (“PNNK”, “999”, “Drama”, “Tazi-tazi”, “Profesor Jakov”, a to su samo ovi najočitiji) koji i danas čine “glavaninu” Letovog koncertnog programa jer to je jasno ako samo ovlaš bacimo pogled na popis pjesama. Ako već treba nešto napisati, za početak ne bi bilo loše reći da je “Jedina” vjerojatno najbolje što je bilo koji naš domaći bend zvučao u bilo kojem trenutku svoje karijere i to na svim poljima.

Sasvim sam subjektivan i jasno mi je da se s ovom tvrdnjom neće čak složiti niti drugi zakleti fanovi Leta 3 kojima je vjerojatno bolji “Peace”, ali već je poznato da sam osobno veliki pobornik toga da je ultimativna pobjeda sve “alternativne” glazbe pronaći idealan omjer “alternative” i nečega što bismo s oprezom mogli nazvati “pop”. Jedino su na “Jedinoj” Let 3 pronašli taj omjer i iskoristili ga u svoju korist u najboljem mogućem smislu. Osim toga, ovaj album u potpunosti je iskristalizirao zvuk koji danas svi povezujem s Letom, a to je spoj zajebancije, inteligencije, inteligentne “seljačije”, elektronike i već spomenute alternative i popa. Ne znam moram li dalje ilustrirati tu poantu, ali “Tazi-tazi” možda je najbolje utjelovljenje toga o čemu pričam.

“Jedina” je na tom tragu i jedini Letov album koji ima jasnu stilsku koncepciju od početka do kraja i, iako ne možemo naći dvije iste pjesme, ni trenutka ne švrlja okolo kao što je to bio slučaj na njihovim diskografskim prethodnicima. Nema takozvanih “filera”, nema niti jedne pjesme koja je “čistog ovog ili onog žanra” u odnosu na ostatak materijala, nema ničeg što bi slušatelja ‘izbacilo’ iz univerzuma u koji se nameće odmah na početku. Čak ni pjesme poput “Mornar” i “Radio Isus” nisu dovoljno off ili dovoljno nešto što ostatak albuma nije da bi nas izbacile iz takta. Sve što slušamo od početka do kraja je ništa drugo nego samo i jedino potpuno razvijeni Let 3.

To je otprilike sve što bi se trebalo reći o bendu i albumu, a na kraju se možda još treba reći da je prava pravcata šteta što iz razloga poznatih samo Letu 3, a možda čak u potpunosti niti njima, nakon “Jedina” više nisu snimili niti jedan jedini album koji bi “Jedinoj” mogao doći do gležnja, a kamoli do jaretova vimena. U tom je smislu “Jedina” istodobno i vrhunac i kraj Leta 3 i to već za dva tjedna pune 23 godine. “Jedina” je tako zaista ostala “Jedina”, a ako se sjetimo da je prvotno postojao samo jedan jedini primjerak “Jedine” (koja se kasnije ipak distribuirala) nakon koje nismo ni blizu dobili ovako promišljen i konkretan album Leta 3, onda možda upravo to možemo shvatiti i kao ultimativnu anti-performativnu pobjedu inicijalnog koncepta.

Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘Bombardiranje Srbije i Čačka’

Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘Nečuveno’

Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘Živi kurac’

Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘Peace’

Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘Peace’

Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘Two Dogs Fuckin”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X