Zašto je cijeli Baku u šoku zbog Badrićkinog neuspjeha?

Eurosong 2012 je za Hrvate završio prije nego što je i počeo. Ima li iznenađenih?

Nina Badrić na Eurosongu (screenshot)

Velika u pobjedi, mala u porazu. Minijaturna. A s obzirom da je sinoć utekla od HTV-ovih kamera, reklo bi se i – nevidljiva.

Nije sramota ne izboriti finale Eurosonga, to je ionako naša nova tradicija, no misterija je zašto je Nina Badrić bila toliko „ljuta i razočarana“, kako danas prenosi Jutarnji. I to toliko, da se nije htjela pojaviti pred kamerama trećeg Dnevnika, iako je njezinu ekskluzivnu izjavu HTV najavljivao čitavu večer.

Nije da se pravimo važni, ali na ovom je portalu već odavno prognoziran debakl pjesme „Nebo“. Ne zato što ne volimo Ninu – naprosto je obožavamo – već stoga što okoštali glazbeni umovi na Hrvatskoj televiziji, koji su odlučili zaobići televizijsku publiku i sami odabrati najboljeg izvođača i pjesmu, imaju totalno drugačije shvaćanje Eurosonga od svakog tko je barem jednom, u zadnjih 10 godina, ovlaš pogledao prijenos natjecanja.

Poslati u Baku srceparajuću pjesmu na nerazumljivom jeziku, bez pamtljivog i efektnog refrena, s instrumentalnim aranžmanom koji u uši ulazi tek nakon dvadesetog slušanja te odabrati pjevačicu koja nikad nije znala pjevanjem prenijeti emociju, bio je potez osuđen na propast. Kad već godinama na eurovizijskoj sceni prolaze „glazbeni luđaci“, roboti, transvestiti, showmeni, „gimnastičari“ i kad je bitno biti primijećen na sceni, slanje pjevačice u crnini koja je gotovo ponovila nastup Doris Dragović iz „Željo moja“ faze, besciljno šireći ruke, tada se ne može biti „ljut i razočaran“.

„Moja osobna satisfakcija je u tome što su svi glazbenici večeras bili tužni što nisam s njima u finalu. Švedska, Portugal i mnogi drugi večeras su bili nesretni što sam ispala, no ja znam da Bog krivim crtama piše pravo. Zahvalna sam Bogu na ovome iskustvu, a beskrajno hvala svim ljudima koji su me nosili sve ove dane rečenicom: Nina se voli, nebo se moli“, rekla je u Jutarnjem naša ljuta i razočarana euro-uzdanica.

Bog je dakle odlučio, zamorna i nepamtljiva kombinacija pjesme i nastupa s neuspjehom nema nikakve veze? Zanimljivo. A zanimljivo će biti i analizirati kakav će od sada biti odnos HRT-a prema Nini. Otkazati nešto što se nazivalo „ekskluzivom“ i najavljivalo tijekom cijelog dana, a samo zbog toga što se uvrijeđenoj umjetnici nije dalo, moglo bi se za Ninu pokazati puno većim problemom nego propast na Eurosongu.

Inače, nije se ovaj portal baš pokazao toliko vidovitim. Predviđali smo, naime, uspjeh crnogorskom predstavniku Rambu Amadeusu, no i taj je omanuo. Rambo nije bježao od mikrofona: „Da sam na mjestu publike, ja bih se pustio da prođem dalje. (…) Nema se tu što mnogo pametovati. To je režimska muzika. Zadatak šoubiza i sporta je da skrene pažnju radničke klase s problema. Da se netko ne bi sjetio da radi mnogo za malo para. Inače, o čemu bi mislio narod kad ne bi bilo tih stvari?“

Nije poznato jesu li i zbog Rambova neuspjeha „Švedska, Portugal i mnogi drugi“ bili nesretni…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X