Cigarettes After Sex u Jedinstvu – bend za YouTube generaciju

Ljubav između (mlađahne) zagrebačke publike i skupine čeznutljivih romantika znanih kao Cigarettes After Sex u petak je potvrđena još jednim rasprodanim koncertom, ovoga puta održanim u sauni Pogona Jedinstvo.

Cigarettes After Sex u Pogonu Jedinstvo (Foto: Tomislav Sporiš)

Za ovo posljednje možemo kriviti jedino kišu, zbog koje je planirani open-air nastup završio u nadrealno zagušljivim i neklimatiziranim prostorima Jedinstva. Samim time, uživanje u svirci Grega Gonzaleza i ekipe bilo je otežano čak i najvjernijim fanovima, ali ne i potpisniku ovih redaka kojeg bi spore i monotone ‘džepne simfonije’ grupe ionako u rekordnom roku preselile u dvorište kluba.

Naime, tijekom sat i petnaest minuta dugog seta ambient-pop sastava iz Brooklyna nikako se nisam uspijevao othrvati dojmu da neprestano slušam jednu te istu pjesmu i da su tu pjesmu puno prije i puno bolje izvodili Slowdive, Mazzy Star ili Cocteau Twins, ovisno o zanemarivim promjenama u aranžmanima. Za razliku od tih, istinskih velikana sanjive, eterične, povremeno i nadrealno lijepe glazbe, ‘cigarete’ nisu u stanju svojim pjesmama podariti neki efektan instrumentalni break, refren koji se uvlači pod kožu ili barem stihove vrijedne citiranja.

Cigarettes After Sex u Pogonu Jedinstvo (Foto: Tomislav Sporiš)

Priznajem, Gregovo nošenje srca na reveru ima stanovitog šarma, no tekstovi mu prečesto nalikuju bjeguncima iz dnevnika nekog nesretno zaljubljenog tinejdžera ili tinejdžerice da bi kompenzirali nedostatak bilo kakve inventivnosti i uzbudljivosti u njihovoj glazbi. Taj nedostatak itekako je bio primjetan jučer u Jedinstvu – „K“, „Apocalypse“, obrada REO Speedwagonove „Keep On Loving You“, uvodna „Truly“ i sve ostale odsvirane skladbe zvučale su potpuno identično kao na CD-u, bez ijednog promijenjenog tona, produženog sola, pa čak i pozivanja publike na ‘zborno pjevanje’. Predstavili su nam i neke nove stvari poput „Crush“, potvrdivši time da od uhodane i zasad uspješne formule nemaju namjeru odstupiti ni za milimetar.

„Nothing’s Gonna Hurt You Baby“, apsolutni kreativni zenit njihove dosadašnje karijere, tako je i jedino po čemu ću pamtiti ovaj koncert iako mi ni taj stvarno predivni chillout ne može objasniti kako je moguće da ispodprosječan bend sa samo jednim studijskim albumom uživa takvu popularnost. Vjerujem kako je jedino logično objašnjenje da današnji klinci glazbu otkrivaju isključivo preko YouTubea i društvenih mreža, krajnje nezainteresirani da istraže i doznaju odakle je proizašla i čime je inspirirana pjesmarica njihovih aktualnih heroja.

Šteta, da su samo bacili oko i uho na ‘similar artists’ koje im je ponudio YouTube, mogli su otkriti toliko dobrih dream pop, ambient i shoegaze sastava.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X