Članice Pussy Riota uhićene odmah po izlasku iz zatvora, čeka ih nova kazna

Nakon odsluženja 15-dnevne zatvorske kazne zbog utrčavanja na teren i prekidanje finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi, članice protestne punk grupe Pussy Riot uhićene su u ponedjeljak odmah po napuštanju kruga zatvora po drugoj optužnici.

  • 8
    Shares
Pussy Riot (Foto: Wikipedia)

Veronika “Nika” Nikulshina, Olga Kuracheva, Olga Pakhtusova i Petya Verzilov optuženi su po izlasku za “organiziranje i održavanje javnih događanja bez prethodne pismene obavijesti” za što je po ruskim zakonima zapriječena zatvorska kazna do 10 dana.

“Nakon 15 dana zatora, naše djevojek su opet završile u policijskoj stanici ovog jutra. Smiju se i pjevaju o slobodi. Mogle bi se suočiti s još deset dana iza rešetaka.”, objavljeno je na službenom Twitter profilu grupe Pussy Riot.

Podsjećamo da su Pussy Riot izveli performans tijekom finala Svjetskog prvenstva u Rusiji kada su, za vrijeme utakmice Hrvatske i Francuske, utrčali u teren. Performans je nazvan “Policemen enters the Game”, odnosno “Policajac ulazi u Igru”. Obučene u policijske uniforme, članovi grupe uspjeli su zaobići osiguranje i utrčati u teren. U priopćenju koje je, neposredno nakon događaja, objavljeno na društvenim mrežama ističe da se radilo o obilježavanju smrti ruskog pjesnika Dmitrija Prigova.

Pored zatvorske kazne im je zabranjeno nazočiti sportskim događajima u naredne tri godine.

U međuvremenu je ostatak Pussy Riota objavio novi singl “Track About Good Cop” (“Pjesma o dobrom policajcu”).

O novom singlu su u intervjuu za Crack Magazine govorile Nadya Tolokonnikova i Nikita Chaika, te rekle da je njihov novi materijal inspiriran tradicijom ruske “zatvorske šansone”, tj. narodnim baladama koje su napisali zatvorenici.

Pogledajte kako je izgledala jedinstvena situacija uhićenja po izlasku iz zatvora:

  • 8
    Shares

Zadnje od Vijesti

Gasi se Google Play

Digitalna distribucijska platforma će se početi gasiti u rujnu za neke, a
Idi na Vrh
X