Clutch u Tvornici kulture – ubijanje rock’n’rollom!

Koncert u rasprodanom klubu u Šubićevoj bio je promocija aktualnog albuma ‘Sunrise on Slaughter Beach’ u punom smislu te riječi, ne samo zbog gotovo svih pjesama odsviranih s njega, već i zbog činjenice da iste svoj puni potencijal doživljavaju tek na pozornici.

Clutch u Tvornici kulture (foto: Vedran Metelko)

Iako je sinoćnja koncertna ponuda u Zagrebu uključivala i Lebanon Hanover u Močvari te neuništive Pankrte u KSET-u, sumnjam da je itko iz prepune Tvornice otišao nezadovoljan jer je večer odlučio provesti uz Clutch. Četvorka iz Marylanda ili, ako hoćete preciznije, iz Germantowna u Marylandu rasturila je sve pred sobom ubojitim nastupom od cca. sat i pol tijekom kojeg su nam još jednom objasnili i uvjerili nas kako u rock’n’rollu posljednjih desetljeća podjednako bitno mjesto mogu zauzimati i roots rock Creedencea i brutalni riffovi Tonyja Iommija provučeni kroz filter Kyussa, QOTSA ili Sleepa, a adrenalinski punkerski šus pronaći idealnog kopilota u bluesiranim harmama naslijeđenim od Jimmyja Pagea.

Koncert u rasprodanom klubu u Šubićevoj bio je promocija aktualnog albuma „Sunrise on Slaughter Beach“ u punom smislu te riječi, ne samo zbog gotovo svih pjesama odsviranih s njega, već i zbog činjenice da iste svoj puni potencijal doživljavaju tek na pozornici. Kod ovakvih bendova sasvim je logično i očekivano da će uživo zvučati neusporedivo snažnije i uvjerljivije, ali ne događa mi se baš često da među kvalitativne vrhunce nastupa ubacim stvari čiji su me studijski originali ostavili prilično hladnim.

Clutch u Tvornici kulture (foto: Vedran Metelko)

Otvorili su, kao i spomenutu ploču, razornom „Red Alert (Boss Metal Zone)“ poslije koje je uslijedila još jedna nova skladba „Nosferatu Madre“. Obadvije su mi zapele za uho već prilikom prvih preslušavanja albuma, dok sam ih nakon Tvornice spreman uvrstiti u ‘dvoranu slavnih’ repertoara benda. Povratak u prošlost označila je „A Quick Death in Texas“ koja se, uz primitivniju produkciju, mogla naći i na prvom albumu ZZ Topa ili nekom ranom izdanju Blue Cheera, a osim nje od pjesama starijeg datuma u petak su, barem potpisniku ovih redaka, najsnažnije odjeknule „The Mob Goes Wild“ i tour de force zvani „Spacegrass“.

Najimpresivniji ‘facelifting’ ipak je dobila psihodelijom protkana „Skeletons on Mars“ koju je Neil Fallon najavio u stilu now let’s do something weird – na „Sunrise on Slaughter Beach“ nisu iskoristili potencijal fenomenalnog riffa Tima Sulta, no ovoga su je puta pretvorili u pravu pravcatu psihodramu. Treba reći i kako se novi materijal, posebno „Slaughter Beach“ i „Three Golden Horns“, već dosta dobro primio kod publike, svakako u dijelu dvorane gdje sam stajao. Kao svojevrsni naklon korijenima, i njihovim i našim, odsvirali su „Fortunate Son“ Creedence Cleawater Revivala, i to baš kako treba, izuzetno vjerno originalu, s tek nešto više distorzije i malo bržim tempom.

Clutch u Tvornici kulture (foto: Vedran Metelko)

S obzirom da Clutch dosad nisam gledao live, malo me iznenadila statičnost instrumentalista grupe; gitarist Sult rijetko je podizao pogled sa svoje gitare, gotovo kao da je ponašanje na sceni učio od My Bloody Valentine, Slowdive i drugih sastava poznatih po ‘buljenju u cipele’ koje je i iznjedrilo naziv shoegaze.

Za kraj recimo i da su prije Clutcha nastupili Tigercub i Green Lung, prve nisam stigao uhvatiti, a druge možda i bolje da nisam. Riječ je o nabrijanom i do točke pucanja našpananom heavy metal/stoner bendu čije je stvari iz mog sjećanja već nakon 15-ak minuta bilo moguće izvući samo tehnikama poput hipnoze. S druge strane, publika ih je dosta oduševljeno ispratila pa nije isključeno da je problem u meni.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X