Coco Mosquito (Jinx): Na novom albumu ironično seciramo ljubav, ljubavništvo, zajednički život, srednje godine, obiteljske večere…

Jinx, jedan od najdugovječnijih i najkvalitetnijih domaćih pop bendova, do kraja jeseni planiraju objaviti svoj sedmi studijski album, čije će se pretpremijerno koncertno ukazanje dogoditi 27. listopada u jednom malom zagrebačkom klubu. Budući da je od albuma ‘Diksilend’ prošlo već punih šest godina, iskoristili smo priliku porazgovarati s autorom i gitaristom Gordanom Muratovićem, poznatijim kao Coco Mosquito.

Jinx
Jinx

Jinxi nikad nisu bili bend koji se pretjerano bavio društveno angažiranim temama, češće ste imali težište na osobnom, autoironičnom, no čini mi se da se to ponešto mijenja što si stariji. Novim singlom “Jesmo li dobro” ironično si secirao društvenu stvarnost, je li takav i ostatak albuma?

Coco Mosquito: Ma bilo je toga i prije, ali slažem se, karijeru svakako nismo gradili na društvenoj angažiranosti. Osobno bih tako nešto smatrao jeftinim, a pogotovo mi se jeftina čini eksplicitnost koja takav oblik artističke društvene angažiranosti najčešće prati. Pored toga, moram priznati, ne mogu reći da za svoje pjesme sto posto intelektualno odgovaram. Daleko sam od toga da u njima uspijevam reći baš sve što bih možda htio. Pjesme se prije svega moraju moći pjevati. Ovo s “ironičnim seciranjem” mi se baš sviđa. Dakle, u nastavku albuma ironično seciramo ljubav, ljubavništvo, zajednički život, srednje godine, obiteljske večere, još malo društvene stvarnosti i radne navike u grupi Jinx.

Uvijek si imao taj talent da u veselu, gotovo optimističnu muziku umotaš autoironične i ponekad pesimistične stihove. Možda taj kontrapunkt ponajbolje dolazi do izražaja na “Diksilendu”, ali primjećuju se naznaka toga i na novom singlu koji je napravljen u mjuzikl maniri. Otkud inspiracija mjuziklom?

Coco Mosquito: Mene je mjuzikl kao forma oduvijek privlačio, bilo je toga u embrionalnim naznakama kod Jinxa vjerojatno i prije. “Bye bye baby bye” je npr. prvo što mi pada na pamet, no notorna je istina da sam prije par godina dobio priliku i napisati svoj prvi mjuzikl (“Lizistrata”, po Aristofanovim motivima i libretu Andreja Rozmana – Roze, praizveden u ljubljanskom MGL u režiji Mateje Koležnik i koreografiji Matije Ferlina), tako da sam zadnjih nekoliko godina zaista totalno bio u tom filmu i praktički sve što sam u tom periodu napisao je, eto, ispalo mjuziklasto čak i ako nije bilo direktno pisano za konkretni mjuzikl. Za biti potpuno pošten valja reći da će se na novom albumu Jinxa naći i nekoliko glazbenih tema originalno iz spomenutog mjuzikla, naravno razrađenih i prilagođenih bandu, kako aranžmanima tako i tekstovima.

Coco Mosquito (Foto: Tomislav Sporiš)
Coco Mosquito (Foto: Tomislav Sporiš)

Kao muzički znalac, posebno orijentiran na muzičku produkciju iz ’60-ih i ’70-ih, je li ti ikada palo na pamet raditi nešto drugo osim popa? Kako to da sve ove godine profesionalnog bavljenja glazbom uz Jinxe nemaš još neki bend, imaš li nešto u planu?

Coco Mosquito: Pa bilo je tu puno produkcija za druge bendove i izvođače, dosta kazališne glazbe, nešto manje filmske … ali još jedan bend? Ne pada mi na pamet. No istina je, priznajem, da se s vremenom nakupilo i materijala koji nikako ne bi bio za Jinx format… Nešto ću svakako morati s tim napraviti, što prije da se ne pokvari. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X