Dan D – Dizajn festival Zagreb ili posadi vlasac na balkonu…

Završio je treći Dan D, ove godine trajao je tri dana, proporcionalno raste i razvija se. Osnovan je spajanjem stanica Hrvatskog dizajnerskog društva i agencije (za sve što treba) Pepermint s ciljem promoviranja kvalitetnih domaćih i regionalnih dizajnerskih proizvoda, međusobno povezivanje aktera dizajnerske scene i osnaživanje kulture dizajna u Hrvatskoj.

'Lisnati odred'

U petak ujutro festival dizajna u prostorima stare klaonice otvorio je predsjednik Josipović, koji je u skladu s prilikom održao malu prodiku neprisutnim poduzetnicima o smislu i zaslugama dizajna. Na primjer, rekao je da ljudi kupuju proizvod lošije kvalitete jer izgleda dobro, a proizvod nepromišljenog dizajna iako od boljeg materijala i jeftiniji ostaje na polici. Ovako prepričana izjava može se lako protumačiti da je dizajn maska lošem proizvodu za bolju prođu, moguće je i to, i ali u pravilu kvaliteta je relativan pojam i proizlazi iz afiniteta i iz sposobnosti prepoznavanja originalnosti proizvoda.

Razmišljajući o godinama nesuradnje domaće industrije i dizajna općenito jedan od bljeskova koji potvrđuju pravilo bila je suradnja tvrtke Borovo i dizajnera Maura Massarottoa koji je iz prašine izvukao startasice i uz pomoć trikova brand managementa od njih napravio nešto što nikada nisu bile – poželjne. Suradnja je trajala prekratko i za ozbiljan posao, a kamo li ubiranje plodova Startasa koji se je sa svojim retro fontom, europskim i soc renomeo mogao uzdići do statusa novog velikog sportskog brenda kakav je Nike.

Startas

Prostor stare klaonice je kompleks koji broji desetak industrijskih hala zakrivenih gustišem i oku ugodnom šumicom. Srećom je vrijeme poslužilo Dan D i mračne, vlažne, gotovo ruševne hale su pružile izlagačima i posjetiteljima ugodnu hladovinu. Kiša bi naprotiv proizvela posve odbojan efekt. Videoinstalacije kojima se na sajmu predstavio upravo Nike bile su smještene u najmračnijim halama. Čitav kompleks stare klaonice nadvisuje zgrada tvornice čiji uski elegantni cjevasti toranj pomalo prijeteći podsjeća na orwellovski ugođaj “velikog brata” uoči 2.svj. rata odnosno vrijeme koje je slijedilo nakon 1934. kada je objekt izgrađen. Ova zgrada s Danom D zapravo nema nikakve veze, ali je brojnim dizajnerima i arhitektima koji su cirkulirali tim prostorom ovaj vikend zasigurno zapela za oko, bilo kao mučno sjećanje na neki ispit iz povijesti arhitekture ili možda kao inspiracija.

'Kantazija'

Koja je razlika između dizajna i vizualne komunikacije, gotovo nikakva. Dizajn zvuči kompletnije dok su vizualne komunikacije otvoreniji princip pa samim time i manje konačne. Dizajn jest vizualna komunikacija, most preko jezičnih i kulturnih razlika. Važnost te činjenice artikulirana je intenzivno na Danu D kroz gostovanje Miksera, beogradske kulturne platforme i Ministry of Pleasure, putujuće izložbe mladih makedonskih autora. U trenutku kada je festival već počeo, niti jedna od najavljenih grupa iz regije još se nije bila “raspakirala”, pa ako na kraju i nisu uspjeli doći to dovoljno govori  o labirintu u kojem se nalazi propala industrija i problematična infrastruktura koja bi trebala povezivati bivše sugrađane i bivše (ne)prijatelje.

Program “Dizajn i poduzetništvo” bio je organiziran kao niz kratkih prezentacija uspješnih primjera domaćih tvrtki. Predstavili su se Lega-Lega iz Osijeka, jedna od najstarijih vinoteka u Hrvatskoj – Bornstein, hostel Golly & Bossy i još mnogi. Blok prezetacija izlagača u konkurenciji za nagradu Dana D otvorio je u svjetskim razmjerima priznati dizajnerski atelje Atmosfera. U činjenicu da vrijednost dizajna ide do umjetničkih razmjera prisutne je mogla uvjeriti i gošća iz Nizozemske, zemlje partnera Dana D, Anne van der Zwaag koja je kao direktorica sajma OBJECT i kustosica dizajna i vizualne umjetnosti došla u Zagreb “baciti oko”. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X