Demofest proglasio pobjednike, ali unio i razdor među finaliste

Jučer je u podne u banjalučkom Domu omladine održana četvrta i posljednja konferencija za medije povodom dodjele nagrada pobjednicima ovogodišnjeg izdanja Demofesta, koji će ostati upamćen po bojkotu posljednje večeri od strane finalista jer je bio otkazan njihov nastup u korist tzv. revijalnog programa, tj. nastupa etabliranih imena.

Demofest u Banjaluci 2023. (Foto: Demofest Press)

Konkretno na tiskovnoj konferenciji je odlukom stručnog žirija, prvo mjesto i produkcija studijskog albuma u iznosu od 5.000 eura, otišla je u ruke demo benda Eho Radar iz Prijedora i Banjaluke. Drugoplasirani bend je LoM iz Koprivnice, koji su osvojili studijsku opremu u vrijednosti 2.000 eura, dok su treće mjesto i nagradu od 1.000 eura podijelili bendovi Škofja Loka i Razvigor. Tradicionalnu nagradu “Plavi bas“ dobio je basista grupe Neki reperi, Ivan Tadin.

Podsjećamo da je dan prije, u subotu, pošto je bila najavljena kiša, prolongiran početak koncertne večeri za 21:30 sati, s time da se zbog toga otkazuju nastupi demo bendova finalista, koji su trebali izvesti po jednu pjesmu. Obzirom da kiša nije značajno poremetila planove organizatora te večeri, finalisti su se osjetili zakinutima te su odlučili bojkotirati samo proglašenje pobjednika iste te večeri.

Nakon vijesti o tom presedanu o kojem je jučer pred tiskovnu konferenciju pisao Ravno do dna, redakciji su se javili i neki poznavatelja cijele situacije na terenu od subotnje večeri, te izjavili da je ad hoc skovan dogovor u redovima finalista da ako netko i izađe na proglašenje pobjednika da izjavi da će nagradu podijeliti sa svim finalistima, tj. da je zajednička kolegijalna odluka da su svi pobijedili. U telefonskom razgovoru s njma su organizatori takvu mogućnost odbili i time je bojkot postao javna stvar o kojoj se oglasilo i na društvenim mrežama.

Također je naknadno javljeno da sloga među finalistima nije bila dugog vijeka, odnosno da je jedan bend bio suzdržan u cijeloj situaciji, a da se drugi povukao iz bojkota, te da je to u konačnici bilo presudno za odluku žirija o pobjednicima. S te strane gledano, razdor između demo bendova finalista možda je posljedično i najveća šteta Demofesta koji kao manifestacija ipak svoj najveći značaj ima zbog okupljanja regionalnih sastava koji žele debitirati pred velikim auditorijem.

O tom značaju je na tiskovnoj konferenciji, sudeći prema službenom izvješću, govorio i član žirija Zoran Marković Zonjo koji je naveo da “Demofest nije samo bitan za grad Banjaluku, nego za sve krajeve našeg govornog područja odakle su došli demo bendovi”.

„Suština ovog festivala je platforma koja se da daje novim bendovima. Sjajan momenat je i taj što je ove godine festival doveo ovako zvučna revijalna imena sa kojim mladi dijele binu. Tu smo i mi sa dugogodišnjim iskustvom da pomognemo ovim bendovima“, rekao je Zonjo.

On se osvrnuo i na nezadovoljstvo pojedinih predstavnika demo bendova koji su se u spomenutom trenutku osjetili povrijeđeno i zaboravljeno nakon otkazivanja njihovog nastupa tijekom zadnje večeri festivala, rekavši da mu je jedino žao što ove godine mladi bendovi nisu razumjeli gdje dolaze i što to ustvari organizatori kroz Demofest pokušavaju da urade.

No što god su organizatori kroz Demofest pokušavali uraditi, činjenica jest da su ipak zaboravili značenje tog prefiksa “demo” što je kroz godine prijašnjeg desetljeća omogućilo festivalu titulu najvećeg festivala demo bendova u ovom dijelu Europe, a vjerojatno i šire i upravo je to bio zdrav temelj na kojem je izgrađen i njegov povratak nakon godina neaktivnosti. Možda su demo bendovi baš očekivali da dolaze na jedno takvo mjesto. Stoga se nije smjelo dogoditi da postoji bilo kakva situacija u kojoj upravo ti demo izvođači gube svoj festivalski slot i to samu njegovu krunu; kad finalisti još jednom “grizu na daskama koje im život znače” i pripetavaju se kad je riječ o odluci stručnog žirija koji ih te večeri gleda prije donošenja odluke o najboljima.

„Nama je bilo izuzetno teško da odaberemo najbolje bendove s obzirom da dosta njih ni ne zvuče kao demo. Velika je konkurencija bila i stvarno smo se potrudili da napravimo pravi izbor uzevši u obzir sve okolnosti“, izjavila je Zoe Kidah kao članica žirija na tiskovnoj konferenciji iz čega se upravo može iščitati koliko je bio bitan nastup finalista posljednje večeri.

Stoga da, ne može se pobjeći od toga da su neki bendovi progutali gorku pilulu baš na festivalu demo bendova i saznali da može i bez njih u korist etabliranih imena iz revijalnog programa. Na koncu konca da je nekim slučajem i neko etablirano ime iz revijalnog programa reklo da ne želi da mu se pomiče termin zbog izvanrednih okolnosti koje donosi kišno vrijeme, onda bi ovdje bilo riječi o nedostatku empatije za one bendove koji su trenutno u situaciji u kojoj su “revijalci” jednom davno bili, a ne o propustu organizatora kojim je u finalnu poljuljana cijela koncepcija.

Saznajte više:

Demofest otkazao finalnu večer demo bendova, a demo bendovi bojkotirali proglašenje pobjednika

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X