Leb i sol u Šibeniku – nova mladost, stara kemija

Čuveni makedonski bend zatvorio je šibenski OFF Festival, njegovo najbolje i najposjećenije izdanje u sedmogodišnjoj povijesti.

Leb i sol (Foto: Jozica Krnić)

Prodavati albume i ulaznice u ime nečega čemu je radni naslov “Leb i sol bez Vlatka Stefanovskog” zvuči kao samoubilačka misija i omalovažavanje vlastite prošlosti, a opasno miriše i na jeftino tezgarenje. Arsovski i Dimuševski, originalni bas i klavijatura benda, imali su viziju za varijantu Leb i sol 2.0, koja nekim čudom nije nimalo okrznula reputaciju, a ni zvuk benda od kojega je u Makedoniji sve i krenulo.

Kako? Dimitar Božikov nije ni pomislio da bi mogao biti novi Stefanovski, a nije se dao navući ni na ideju da mu bude najobičnija zamjena, odnosno gitarist koji je naštrebao svaki njegov solo. Božikov je drugačiji gitarist, izgrađenog vlastitog stila i dovoljno autoritativan da zvuk grupe prilagodi sebi bez tektonskih poremećaja u desetljećima građenoj prepoznatljivoj auri benda.

Leb i sol nastupili su na zadnjem danu OFF Festivala u Šibeniku i ubili i zadnju predrasudu, kojih je u publici svakako bilo. Grupa danas zvuči manje tradicionalno, s čvršćim i manje fluidnim bazičnim ritmom, a i dalje je dovoljno egzotična i magična. Koga nema, bez njega se – u ovom slučaju – definitivno moglo.

Leb i sol (Foto: Jozica Krnić)

Novi materijal uglavnom je odvožen u petoj brzini, bez vokalnih dionica i s obvezatnim instrumentalnim akrobacijama, s po nekoliko katarzi po svakoj skladbi i sasvim prirodnih neartikuliranih poklika iz publike. Leb i sol ne prodaje maglu ni bolju prošlost. Prevare nema. Opća mjesta iz povijesti strateški su raspoređena; “Bistra voda”, “Devetka”, “Jovano, Jovanke”, ‘Uči me majko, karaj me” i za kraj ostavljena “Aber dojde donke”, trenuci su kada sve proključa.

Leb i sol nove generacije, ako je po reakciji šibenske publike suditi, ima svu legitimnost za daljnji rad. Euforičan je to bio kraj OFF Festivala, koji se u svojoj sedmoj godini trgnuo iz hibernacije i Šibeniku ponudio trodnevnu smotru jazza i bluesa bez ijedne slabe karike. Ni izvođačke, niti organizacijske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X