Mick Harvey i J.P. Shilo u Vintage Industrialu – iz Australije s ljubavlju

Dobra je vijest da na koncerte velikana poput Micka Harveyja u Zagrebu dolazi znatno više ljudi nego prije desetak godina. A ako hoćete loše vijesti, pogledajte Dnevnik.

Mick Harvey u Vintage Industrialu (Foto: Monika Bračević)

Mick Harvey, bivši prvi časnik The Bad Seedsa, kao i ranijih bendova Nicka Cavea, vratio se po treći put u Zagreb u posljednjih dvanaest godina, a ovaj put je sa sobom poveo i tročlanu pratnju koju čine kantutor J.P. Shilo koji je svojim setom otvorio nastup u pratnji istog benda, te basist Glenn Lewis i Steve Shelley, bubnjar poznat iz Sonic Youtha. Teško je bilo predvidjeti što će ovaj sastav prezentirati publici koja se u pozamašnom broju okupila unatoč činjenici da nedjelja nije ni blizu jedan od popularnijih dana za održavanje koncerata, ali ljubitelji Harveyjeve solo karijere teško su mogli zamisliti bolju setlistu od one koja nam je predstavljena.

Mick Harvey i J.P. Shilo u Vintage Industrialu (Foto: Monika Bračević)

No, izložimo stvari ipak kronološki. Kao što spomenusmo, zadatak zagrijavanja publike dobio je J.P. Shilo, glazbenik koji je karijeru započeo kasnih devedesetih u bendu Hungry Ghost koji je producirao još jedan od suradnika Nicka Cavea, veliki Rowland S. Howard, a već dugo djeluje kao suradnik Micka Harveyja, pa se njihov glazbeni izričaj može smatrati itekako bliskim i srodnim. Shilo je iskoristio priliku da nam predstavi svoju aktualnu ploču nazvanu “Invisible You” koja je objavljena prije točno mjesec dana. Nastup je i otvorio s naslovnom pjesmom, a album je predstavio u njegovoj cijelosti.

Mick Harvey i J.P. Shilo u Vintage Industrialu (Foto: Monika Bračević)

Među pjesmama koje valja izdvoji iz seta svakako su singl “Kid King Kong” na kojoj nam je predstavio stil sviranja koji naziva “guitar obscura” a sastoji se od postavljanja drvenoga štapića pod žice što daje zanimljiv efekt pri sviranju. Teško je reći aludira li naslov ove pjesme na Kid Conga Powersa, bivšeg člana Bad Seedsa, The Gun Cluba i The Crampsa, ali tekst svakako vodi dijalog s ranim danima The Birthday Partyja, budući da u refrenu spominje “Zoo Music Girl”, pjesmu s njihove moćne ploče “Prayers on Fire” 1981. godine. U “Widow’s Peak” Shilo se pokazao kao zaigran tekstopisac miješajući naslov pjesme sa slično zvučećom kombinacijom riječi “we don’t speak”, a u brojevima poput “Mechanical Man” i “Snowstorms in Hawaii” pokazao je da u njegovom izričaju ima dovoljno mjesto i za žešče sonične udare.

Mick Harvey i J.P. Shilo u Vintage Industrialu (Foto: Monika Bračević)

Nakon što su odsvirali cijelu Shilovu ploču, članovi benda su uzeli kratku pauzu, a zatim se vratili s Harveyjevim setom koji je otvoren pjesmom “October Boy” s albuma “Sketches from the Book of the Dead” iz 2011., dirljivom posvetom već spomenutom Rowlandu Howardu. Nakon toga Mick nas je proveo kroz neke od uzbudljivijih točaka svoje samostalne karijere, iznenađujuće izbjegavajući materijal s četiriju albuma obrada Sergea Gainsbourga. Umjesto toga zasvirao je pjesme poput “Slow Motion Movie Star” PJ Harvey (inače outtake s njezinog slavnog albuma iz 2001., “Stories from the City, Stories from the Sea”), divnu “First Street Blues” Leeja Hazlewooda ili “Photograph” Chrisa Baileyja iz kultnog australskog sastava The Saints.

Mick Harvey i J.P. Shilo u Vintage Industrialu (Foto: Monika Bračević)

Uz navedene obrade, Harvey je predočio i dio vlastitog materijala poput “The Ballad of Jay Givens” i “Secret Hidden Message” s aktualnog izdanja o prvom svjetskom ratu “The Fall And Rise Of Edgar Bourchier And The Horrors Of War” koji potpisuje sa književnikom Christopherom Richardom Barkerom. Uspjeli smo iskamčiti i pokušaj izvedbe uz singalong jedne od Caveovih pjesama koju je i sam objavio, “Come Into My Sleep”, ali Mick se ispričao objasnivši da istu nije svirao uživo već više od desetljeća. Koncert nije prošao bez bisa, prvi put se vratio sa Shilom, a odsvirali su “Planetarium”, a nakon toga Mick je došao sam i napokon odsvirao jednu od Gainsbourgovih pjesama, “The Ballad of Bonnie and Clyde” koja je možda i najpoznatija s četiriju albuma Harveyjevih prepjeva slavnog francuskog pjevača.

Svakako valja zamijetiti da se broj posjetitelja znatno popravio u odnosu na Harveyjeve prethodne nastupe u Zagrebu, a Mick je bio dobro raspoložen u razgovorima s publikom, prepričavajući čak i neke dogodovštine iz bivše Jugoslavije kada je bio primoran naučiti nekoliko fraza iz našeg jezika koje je bio spreman podijeliti s nama. Premda su neke glazbene želje iz publike, poput primjerice “Demon Alcohol”, ostale neispunjene, Harvey i Shilo su nam neupitno pjesmom uljepšali ovu nedjelju. Ponovilo se i četvrti put!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X