Prosvjed glazbenika – popušili kao Zlatni dukat

Povodom najave Ministarstva kulture i Vlade da će se koncerti rock glazbe od sad oporezivati stopom od 25 posto, članovi HGU-a predvođeni Paolom Sfecijem i Huseinom Huseinefendićem, poveli su i prosvjedni skup u Vintage Industrial Baru na Savskoj. Jurica Pađen je tom prilikom intonirao dekonstrukciju hrvatske himne na električnoj gitari evocirajući zabrinjavajuće stanje na svim resorima, a Sfeci je poentirao kako mu je neugodno što prosvjeduju dok je 375,000 ljudi bez zaposlenja.

Tereza Kesovija: Zašto nam Slavko Linić nije obrazložio svoje stavove? (Foto: Vlada.hr)

Vlada i Ministarstvo kulture složili su se da kinooperaterima, kazalištima i glazbenicima odrede PDV po uzoru na ostatak EU-a, što je od pet do sedam posto. No, dok su iz Ministarstva financija filmu i kazalištu pustili da daju unutar tih okvira, ono što se u nas blagonaklono naziva glazbenom industrijom „popušit“ će kao uživaoci Zlatnog dukata, domaćeg duhana kojem je, s 20 kuna raznim porezima i maržama cijena skočila na 84 kune u samo dvije godine! Linićevo je ministarstvo odlučilo sa svakih 100 kuna skinuti 25, što će u konačnici biti čak 60 kuna. Tek od ostalih 40 kuna platit će se oni koji u produkciji koncerta sudjeluju – izvođači/ce, ton-majstori, konobari…

U koncertnom prostoru, uglavnom ispunjenom testosteronom u najboljim godinama, najglasnija je zapravo bila Tereza Kesovija i izravno prozvala ministra Linića što se nije i sam pojavio da objasni opravdanost ovih mjera. Hus je diplomatski postavio pitanje ‘Zašto?’, dok je Nikša Bratoš apelirao da živimo u geografski preuskoj zemlji da bi naše tržište uvjetovalo išta, o platežnoj moći publike da se i ne govori. Iako se nije penjala, Tereza zrači tolikom energijom da je stojeći i ispod  pozornice, samo govorom podigla temperaturu. U klubu je, inače, u podne otvoren Glazbeni sajam, no tribina ga je potpuno bacila u drugi plan.

O posljedicama ovakve odluke možemo samo nagađati što bi mogla polučiti. S obzirom da je na postupke vladajuće garniture već izbačeno toliko soli, valja reći kako smo čekali Mesiju, a dobili stečajne upravitelje; uzdajmo se stoga u se, i u svoje kljuse.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X