Prosvjed glazbenika – popušili kao Zlatni dukat

Povodom najave Ministarstva kulture i Vlade da će se koncerti rock glazbe od sad oporezivati stopom od 25 posto, članovi HGU-a predvođeni Paolom Sfecijem i Huseinom Huseinefendićem, poveli su i prosvjedni skup u Vintage Industrial Baru na Savskoj. Jurica Pađen je tom prilikom intonirao dekonstrukciju hrvatske himne na električnoj gitari evocirajući zabrinjavajuće stanje na svim resorima, a Sfeci je poentirao kako mu je neugodno što prosvjeduju dok je 375,000 ljudi bez zaposlenja.

Tereza Kesovija: Zašto nam Slavko Linić nije obrazložio svoje stavove? (Foto: Vlada.hr)

Vlada i Ministarstvo kulture složili su se da kinooperaterima, kazalištima i glazbenicima odrede PDV po uzoru na ostatak EU-a, što je od pet do sedam posto. No, dok su iz Ministarstva financija filmu i kazalištu pustili da daju unutar tih okvira, ono što se u nas blagonaklono naziva glazbenom industrijom „popušit“ će kao uživaoci Zlatnog dukata, domaćeg duhana kojem je, s 20 kuna raznim porezima i maržama cijena skočila na 84 kune u samo dvije godine! Linićevo je ministarstvo odlučilo sa svakih 100 kuna skinuti 25, što će u konačnici biti čak 60 kuna. Tek od ostalih 40 kuna platit će se oni koji u produkciji koncerta sudjeluju – izvođači/ce, ton-majstori, konobari…

U koncertnom prostoru, uglavnom ispunjenom testosteronom u najboljim godinama, najglasnija je zapravo bila Tereza Kesovija i izravno prozvala ministra Linića što se nije i sam pojavio da objasni opravdanost ovih mjera. Hus je diplomatski postavio pitanje ‘Zašto?’, dok je Nikša Bratoš apelirao da živimo u geografski preuskoj zemlji da bi naše tržište uvjetovalo išta, o platežnoj moći publike da se i ne govori. Iako se nije penjala, Tereza zrači tolikom energijom da je stojeći i ispod  pozornice, samo govorom podigla temperaturu. U klubu je, inače, u podne otvoren Glazbeni sajam, no tribina ga je potpuno bacila u drugi plan.

O posljedicama ovakve odluke možemo samo nagađati što bi mogla polučiti. S obzirom da je na postupke vladajuće garniture već izbačeno toliko soli, valja reći kako smo čekali Mesiju, a dobili stečajne upravitelje; uzdajmo se stoga u se, i u svoje kljuse.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X