‘ReMastered: Who Killed Jam Master Jay?’ – ako želiš proći nekažnjeno, ubij repera

Treća epizoda Netflixove dokumentarne serije ‘ReMastered’ bavi se neriješenim ubojstvom MC-ja Jam Master Jayja iz benda Run-D.M.C., istražuje razne teorije o tome tko bi mogao biti kriv, ali već tradicionalno nas u konačnici ne dovodi bliže odgovoru na pitanje iz naslova.

ReMastered: Who Killed Jam Master Jay

Kao i na svom početku, Netflixova serija “ReMastered” i u trećoj epizodi vodi nas u Jamajku, ali ovog puta ne na karipski otok, već u istoimeni kvart u Queensu gdje je svoj studio imao Jason William Mizell, poznatiji kao Jam Master Jay, prominentni MC iz pionirske hip-hop skupine Run-D.M.C. Mizell je u tom studiju ubijen 2002., a kao što je čest slučaj s ubojstvima repera, ubojica nikad nije pronađen. “Who Killed Jam Master Jay?” bavi se tim neriješenim ubojstvom, istražuje razne teorije o tome tko bi mogao biti kriv, ali već tradicionalno nas u konačnici ne dovodi bliže odgovoru na pitanje iz naslova.

Priča o Jam Master Jayju i Run-D.M.C. nas vodi u doba nevinosti hip hopa, prije nego su nasilni tekstovi i trvdi beatovi postali zlatnim standardom. Jay je prikazan kao dobri duh Hollisa u Queensu, čovjek kojeg su svi voljeli, pa je tako vijest o njegovu ubojstvu još više potresla njegove prijatelje i suradnike koji poput DJ Hurricanea, nekadašnjeg suradnika Beastie Boysa, sudjeluju kao komentatori događaja u dokumentarcu.

Redatelj Brian Oakes poput probnih balona pušta mnoge teze o tome što je ležalo iza Mizellovoga smaknuća, pa se tako kao potencijalni povodi pojavljuju droga, dugovi, pa čak i kontroverzni stihovi Jayjevoga štićenika 50 Centa u kojemu je razotkrio kriminalne djelatnosti dilera Kennetha “Supreme” McGriffa i njegovog pobočnika Geralda “Prince” Millera. No, jedan za drugim ti baloni se buše i rasprskuju, a dokazi sve više upućuju na to kako je ubojica ipak došao iz kruga bliskih Jam Masterovih prijatelja.

U jednoj od boljih sutorskih odluka, redatelj odlučuje da neće snimiti igranu rekreaciju same pucnjave i ubojstva, već scenu slaže u maketi studija s figuricama, a to izvodi na vrlo efektan i atraktivan način. U prvoj epizodi kada je bila riječ o napadu na Boba Marleyja, scene atentata su snimljene u istoj tehnici kao i arhivske snimke iz tog vremena i djelavale su vrlo autentično, pa se tako upravo prizori rekreacija pokazuju kao najbolji materijal od dosad viđenog u seriji “ReMastered”.

Tezu koja ključa ispod površine ove epizode autori sažimaju stihovima KRS-Onea: “You wanna get away with murder? Kill a rapper!” Naime, od 1987. naovamo ubijeno je gotovo četrdeset hip hop izvođača, a u velikom broju tih slučajeva ubojice nikad nisu nađene. Zbog poslovično lošeg odnosa policije prema pripadnicima tog miljea, među potencijalnim svjedocima zauzvrat postoji veliko nepovjerenje prema ljudima u uniformi, što zatvara začarani krug i otežava pravdi da stupi na djelo u ovim slučajevima. Ako i nismo saznali tko je ubio zvijezdu iz naslova, treća epizoda “ReMastereda” uputila je na neke važne teme i dostojno ih obradila, što je čini možda i najboljim nastavkom serije dosad.

(Netflix, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X