‘ReMastered: Who Killed Jam Master Jay?’ – ako želiš proći nekažnjeno, ubij repera

Treća epizoda Netflixove dokumentarne serije ‘ReMastered’ bavi se neriješenim ubojstvom MC-ja Jam Master Jayja iz benda Run-D.M.C., istražuje razne teorije o tome tko bi mogao biti kriv, ali već tradicionalno nas u konačnici ne dovodi bliže odgovoru na pitanje iz naslova.

  • 11
    Shares
ReMastered: Who Killed Jam Master Jay

Kao i na svom početku, Netflixova serija “ReMastered” i u trećoj epizodi vodi nas u Jamajku, ali ovog puta ne na karipski otok, već u istoimeni kvart u Queensu gdje je svoj studio imao Jason William Mizell, poznatiji kao Jam Master Jay, prominentni MC iz pionirske hip-hop skupine Run-D.M.C. Mizell je u tom studiju ubijen 2002., a kao što je čest slučaj s ubojstvima repera, ubojica nikad nije pronađen. “Who Killed Jam Master Jay?” bavi se tim neriješenim ubojstvom, istražuje razne teorije o tome tko bi mogao biti kriv, ali već tradicionalno nas u konačnici ne dovodi bliže odgovoru na pitanje iz naslova.

Priča o Jam Master Jayju i Run-D.M.C. nas vodi u doba nevinosti hip hopa, prije nego su nasilni tekstovi i trvdi beatovi postali zlatnim standardom. Jay je prikazan kao dobri duh Hollisa u Queensu, čovjek kojeg su svi voljeli, pa je tako vijest o njegovu ubojstvu još više potresla njegove prijatelje i suradnike koji poput DJ Hurricanea, nekadašnjeg suradnika Beastie Boysa, sudjeluju kao komentatori događaja u dokumentarcu.

Redatelj Brian Oakes poput probnih balona pušta mnoge teze o tome što je ležalo iza Mizellovoga smaknuća, pa se tako kao potencijalni povodi pojavljuju droga, dugovi, pa čak i kontroverzni stihovi Jayjevoga štićenika 50 Centa u kojemu je razotkrio kriminalne djelatnosti dilera Kennetha “Supreme” McGriffa i njegovog pobočnika Geralda “Prince” Millera. No, jedan za drugim ti baloni se buše i rasprskuju, a dokazi sve više upućuju na to kako je ubojica ipak došao iz kruga bliskih Jam Masterovih prijatelja.

U jednoj od boljih sutorskih odluka, redatelj odlučuje da neće snimiti igranu rekreaciju same pucnjave i ubojstva, već scenu slaže u maketi studija s figuricama, a to izvodi na vrlo efektan i atraktivan način. U prvoj epizodi kada je bila riječ o napadu na Boba Marleyja, scene atentata su snimljene u istoj tehnici kao i arhivske snimke iz tog vremena i djelavale su vrlo autentično, pa se tako upravo prizori rekreacija pokazuju kao najbolji materijal od dosad viđenog u seriji “ReMastered”.

Tezu koja ključa ispod površine ove epizode autori sažimaju stihovima KRS-Onea: “You wanna get away with murder? Kill a rapper!” Naime, od 1987. naovamo ubijeno je gotovo četrdeset hip hop izvođača, a u velikom broju tih slučajeva ubojice nikad nisu nađene. Zbog poslovično lošeg odnosa policije prema pripadnicima tog miljea, među potencijalnim svjedocima zauzvrat postoji veliko nepovjerenje prema ljudima u uniformi, što zatvara začarani krug i otežava pravdi da stupi na djelo u ovim slučajevima. Ako i nismo saznali tko je ubio zvijezdu iz naslova, treća epizoda “ReMastereda” uputila je na neke važne teme i dostojno ih obradila, što je čini možda i najboljim nastavkom serije dosad.

(Netflix, 2018.)

  • 11
    Shares

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X