Soulfly u Močvari – Max po diviziji

Brazilski metal sastav legendarnog Maxa Cavalere, bivšeg frontmena Sepulture, sinoć je uzdrmao Močvaru u jednoj od najboljih žestokih svirki ovog ljeta i šire.

Soulfly u Močvari (Foto: Roberto Pavić)

Vremenski uvjeti u velegradu nisu nam naklonjeni u posljednje vrijeme. Olujni vihori prošlih dana čupali su drveće i uzrokovali štetu, a nepredvidive kiše, tuče i grmljavine otežavale su svakodnevne obveze i plašile građanstvo. Sve je to napokon dovelo i do jučerašnjeg značajnog pada temperature koji je izvukao i pokoji par dugih rukava iz ormara, no upravo to zahlađenje pokazat će se najvećim darom svim ljubiteljima metal glazbe koji su u velikom broju sinoć pohodili Močvaru kako bi prisustvovali još jednom gostovanju brazilske zvijeri zvane Soulfly.

Razina temperature na koncertima u Močvari već je početkom ljeta počela dosezati rubno izdržive visine, a naravno da su ih i Max Cavalera i društvo podigli do te razine budući da je klub bio pun i nabrijan na skakanje u ritmu žestoke glazbe. Jednostavno je nemoguće zamisliti kako bi takvu atmosferu itko bio sposoban izdržati da je u klubu na nasipu bilo uobičajenih 10+ stupnjeva više.

Soulfly u Močvari (Foto: Roberto Pavić)

U rubrici “poznato o poznatome” spominje se da je Cavalera Soulfly osnovao 1997. napustivši matični sastav, legendarnu Sepulturu koju je s bratom Igorom osnovao dvanaest godina ranije. Kao i u prethodnom bendu, frontmen i u novom sastavu koristi teške metal rifčuge u kombinaciji s brazilskim plemenskim ritmovima i elementima domorodačke glazbe još tamo od istoimenog prvog albuma benda iz 1998. godine.

Za najnovije gostovanje u Zagrebu povod je novo studijsko izdanje, lanjski album “Totem”, no Max nije budala i on dobro zna da većina publike dolazi čuti stariji materijal poput onog sa spomenutog prvijenca “Soulfly” ili njegova nasljednika “Primitive” s početka novog stoljeća. Cavalera će im to i dostaviti u najvećoj mjeri, pa će koncert otvoriti s nabrijanom “Back to the Primitive” s potonjega, prije nego što nastavi s “No Hope = No Fear” sa prvoga, dok će se s aktualnog izdanja dostatnima pokazati njegovi uvodni brojevi “Superstition”, “Scouring the Vile” i “Filth Upon Filth”.

Soulfly u Močvari (Foto: Roberto Pavić)

Lupao je Max, štono bi rekli naši stari, kao Maks po diviziji, a redenik ovješen na stalak mikrofona još je više podcrtavao tu poredbu. Praćen više nego solidnom baražom s bubnja za koju je bio zaslužan njegov mlađahni sin Zyon, frontmen je dizao atmosferu u zajednički bilingvalni bojni poklič spojivši bangere kao što su “Fire” i “Porrada”. Ispred pozornice (i ovaj put iznenađujuće oformljenog foto pita) pronašlo se dovoljno mjesta za šutku i poskakivanje publike koje je djelovalo kao da je netko odjednom postavio trampolin nasred kluba kad su prašili hitovi poput “Tribe” ili na opću radost okupljenih ih Sepulturinog kataloga posuđenog hita “Refuse/Resist”.

Navedimo ovdje i to da je kao predgrupa nastupio nedavno oformljeni beogradski sastav Stomp kojeg bi se moglo prozvati nasljednikom nekad popularnog Eyesburna, budući da su ga oformili pjevač Nenad Živić i gitarist Nemanja Kojić, naširoko poznatiji pod svojim nom de guerre Hornsman Coyote. Stomp definitivno ima potrebnu žestinu, što je dokazao na svom sinoćnjem zagrebačkom debiju kad bi glavnu riječ vodio frontmen Jovan Dorkin, ali bilo bi neozbiljno ne spomenuti da im materijal gubi na snazi kad vokalne dionice preuzima inače mnogostruko talentirani Kojot, čiji glas nažalost nikako ne odgovara zvučnoj slici benda.

Soulfly je sinoć uzdrmao Močvaru u jednoj od najboljih žestokih svirki ovog ljeta i šire, samo se razglas u Močvari nažalost još jednom pokazao nedostatnim da moćni zvuk benda predstavi u svoj njegovoj silini, pogotovo u prvom dijelu koncerta, premda nije teško povjerovati da bi ta potencijalna puna snaga mogla dovesti u pitanje zdravlje i sigurnost okupljenih. Ipak, potvrđeno je da je Maxova sklonost ovim prostorima više od pukog mita, a ljubav je sinoć uzvratio klub koji se dupkom napunio unatoč datumu koji predstavlja samo središte “špice” sezone. Shvatimo to kao dobar zalog za mnoge ponovne susrete, jer ovakve stvari valja čim prije ponoviti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X