The Comet is Coming vs. Etceteral – ukrstimo saksofone

Usporedna recenzija dvaju albuma koje su ove jeseni objavila dva trija; jedan slavni s ulica Londona, a drugi iz susjedne nam Slovenije. Glazbeni teren i instrumentariji su im zajednički. Tko ima bolju ploču?

The Comet Is Coming “Hyper-Dimensional Expansion Beam”

Pitajte me koji mi je ovogodišnji koncert najbolji i neću mnogo dvojiti prije nego se prisjetim partyja koji je na užarenom suncu INmusic festivala priredio londonski elektronički jazz trio The Comet Is Coming. Kralj Shabaka Hutchings napokon se ukazao hrvatskoj publici, no činilo se da je klavijaturist Dan “Danalogue” Leavers bio taj koji vodi glavnu riječ na pozornici i u bendu. Trebala su proći još dva mjeseca nakon tog nastupa da se bend oglasi i novim studijskim albumom “Hyper-Dimensional Expansion Beam” na kojemu će ta činjenica biti očitija nego uživo.

Komentirajući album po izlasku složio sam se s Tonijem Starešinićem, kojemu je vrsta glazbe koju svira ovaj bend bliža nego valjda ijednom drugom glazbeniku s naše scene, da je u pitanju najslabija ploča grupe dosad i da razlog tome vjerojatno leži u činjenici da zvuči kao glazba koju je Leavers sam proizveo za vrijeme lockdowna, da bi potom pozvao Shabaku i bubnjara Maxa “Betamaxa” Halletta da naknadno snime svoje dionice. U tom smislu zvuk ne zvuči kohezivno i opipljivi su trenuci u kojima imamo osjećaj da bi saksofon trebao biti taj koji će organski istuputi ispred ostatka sastava i povesti kolo (kao u nenadmašnoj “Summon the Fire” s prošlog albuma “Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery” iz 2019.), ali to se nikada ne dogodi.

Osim toga, riječ je o najplesnijem albumu Cometa do danas, prvome koji kao da je više namijenjen plesnim podijima više nego svirkama uživo. To samo po sebi, naravno, nije loše i svakako ima odličnih trenutaka koji bi mogli zvučati fenomenalno u takvom okruženju (vrhunci ploče “Code”, “Pyramyds” i “Atomic Wave Dance”), a sam Shabaka je jedan od najuzbudljivijih saksofonista današnjice, što je vidljivo čak kad svira “reakcionarski” kao na ovoj ploči. Ipak, albumu kao da nedostaje nešto u odnosu na prethodna izdanja, neka potka i nit vodilja, nešto što se možda na ranijim pločama moglo ostvariti u suradnji s pjesnicima Kae Tempest i Joshuom Idehenom, što je također jedan od elemenata koji nedostaju “Expansion Beamu”.

Etceteral “Rhizome”

Iako bi se teško moglo reći da je londonski sastav podbacio ili razočarao, ipak je ostavio jedan dio prostora koji inače svojim zvukom ispunjava neispunjenim. Ovdje u priču ulaze neočekivani igrači iz susjedne nam Slovenije, trio Etceteral koji mnogo toga zajedničkoga dijeli s The Comet Is Coming. Saksofoni, bubanj i elektronika i njima su glavna oružja. U njihovom slučaju ista je osoba zadužena za saks, klavijature i elektroniku, a to je Bostjan Simon kojem se na bubnjevima pridružuje Marek Fakuč. To ostavlja mjesta i za treću članicu, Linu Ricu, koja je zadužena za vizualne elemente, onaj dio sadržaja koji nekome tko samo sluša album nažalost ostaje nedostupan.

Kako bilo, Etceteral je ovaj mjesec na nagrađivanoj etiketi Glitterbeat Records (odnosno njegovoj eksperimentalnjoj grani tak:til) objavio svoj drugi album “Rhizome”, ploču koja, kao i Cometova, spaja plesnu elektroniku s kakvog techno partyja s džezističkim saksofonskim dionicama, ali za razliku od “Hyper-Dimensional Expansion Beam”, album slovenskog trija zvuči odvažno i izazovno, ne ustručavajući se od ulazaka u eksperimentalnije forme i avangardu s jedne strane, ali i u žešće čekičarenje, kao primjerice na “Rome Burns”, centralnoj kompoziciji i jednom od opasnijih regionalnih singlova ove godine.

“Rhizome” je vožnja u koja će vas već u uvodnim minutama (“Meadow Sage” i “Gologlavka”) zavesti melodijom i ritmovima koji nadahnuće podjednako vuku iz hladne Njemačke i vruće Afrike, da bi vas već u sljedećem trenutku (“UY Scuti”) poput Sfinge zasipala upitnicima u svojim namjerno izazovnim i začudnim dijelovima koji ipak ni u jednom trenutku ne postaju naporni uhu. Ako usporedimo razigranije trenutke njihove ploče (“Brasshopper” i “Dunno”) s onima na albumu The Comet Is Coming, ne treba se ustručavati pri proglašenju pobjednika. A kad već ovdje nešto uspoređujemo i glazbu pretvaramo u natjecanje, budući da smo opet u periodu nogomentnog prvenstva, poput stručnog komentatora u studiju recimo da su susjedi nadigrali razvikane Engleze i u ovom srazu odnijeli zaslužena tri boda. Sada zdušno navijajmo za zagrebačku promociju albuma!

Ocjena:

The Comet Is Coming ‘Hyper-Dimensional Expansion Beam’ – 7/10 (Impulse!, 2022.)
Etceteral ‘Rhizome’ – 9/10 (tak:til, 2022.)

Saznajte više:

Finale 15. INmusic Festivala – Welcome to the Upside Down

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X