Umjetnički kolektiv SKROZ: ‘Registar izdajnika’ je umjetnički projekt

Umjetnički kolektiv SKROZ koji je krajem siječnja pokrenuo internetsku peticiju ‘Registar izdajnika’ u koju su se građani dobrvoljno mogli prijaviti ako su se osjećali revoltirani izjavom tadašnjeg ministra obrane Mije Crnoje da će objaviti registar izdajnika nacionalnih interesa. ‘Pokrenuli smo ga jer smo smatrali da treba pomoći državi da ne troši novce na tako suludu ideju’, izjavila je tada za Hinu Nora Krstulović, jedna od inicijatorica umjetničkog projekta koji je okupio preko 7.500 ‘izdajnika’. Priča je 14. lipnja dobila neočekivani nastavak nakon što je umjetnički kolektiv zaprimo dopis Agencije za zaštitu osobnih podataka iz kojeg je razvidno da su temeljem pritužbe pokrenuli postupak istrage o dotičnom projektu te im je zapriječena kazna od 20.000 do 40.000 kuna.

'Registar izdajnika'
‘Registar izdajnika’

Povodom toga umjetnički kolektiv SKROZ reagirao je otvorenim pismom Agenciji za zaštitu osobnih podataka kojeg prenosimo u cijelosti:

“Registar izdajnika” umjetnički je projekt, kako je to i istaknuto na svakoj njegovoj stranici, i nema nikakvih pretenzija biti Zbirkom osobnih podataka u skladu sa zakonom na koji se pozivate. Građanima je ponuđen formular u koji dragovoljno mogu upisati ime, mjesto boravka i razlog upisa, a u skladu s Ustavom Republike Hrvatske u čijem članku 38. stoji: “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora, javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.” Dapače, u članku 69. Ustava stoji: “Jamči se sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Država potiče i pomaže razvitak znanosti, kulture i umjetnosti. Država štiti znanstvena, kulturna i umjetnička dobra kao duhovne narodne vrednote. Jamči se zaštita moralnih i materijalnih prava koja proistječu iz znanstvenoga, kulturnog, umjetničkog, intelektualnog i drugog stvaralaštva.”

Usprkos jasno navedenoj svrsi i funkciji Registra, udovoljili smo svim zahtjevima za brisanje iz istog kad god smo za to zaprimili valjan zahtjev. Jedini koji smo odbili bio je onaj izvjesnog odvjetničkog društva jer nam nisu mogli podastrijeti dokaze da doista nastupaju u ime svog navodnog klijenta. Štoviše, i sami ste u dopisu koji ste nam uputili naveli: “vidljivo je kako su mnoga imena i prezimena izmišljena sa internacijom poruge/pošalice». Predmnijevamo da ste mislili na intenciju, budući je internacija prema Hrvatskom jezičnom portalu: “odvođenje neke osobe u prisilno boravište unutar kojega ona ima relativnu slobodu kretanja uz nadzor ili uz obavezno javljanje policiji.” Što se pak tiče vaše tvrdnje kako se pored određenih imena i prezimena “navode i podaci primjerice o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti”, iste nikad nismo tražili ni od koga i oni su u Registar upisani isključivo voljom korisnika. Svako daljnje postupanje Agencije u ovome predmetu smatrat ćemo pokušajem cenzuriranja slobode govora kao i umjetničkih sloboda te u takvim eventualnim slučajevima zatražiti zaštitu nadležnih europskih institucija.

Konačno, ističemo šok i nevjericu da jedna državna agencija nije u stanju u zaglavlju vlastitih dopisa vlastito ime napisati ispravno (preslik u prilogu). Ako se ne varamo, vi ste Agencija za zaštitu osobnih podataka, a ne Agencija za zaštitu osobnih podatka!

S nevjericom
umjetnička ravnateljica UO SKROZ
Nora Krstulović

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X