‘What Drives Us’ – upast ćeš u kombi ako želiš uspjeti

‘What Drives Us’ friški je dokumentarni film o životu glazbenika na cesti. Redatelj Dave Grohl, poznat po ulozi frontmena rock giganta Foo Fighters i bubnjara u grunge predstavnicima Nirvana, svoj treći veliki rad mimo glazbe posvećuje turbulentnom, uzbudljivom životu na turneji, u kombiju.

‘What Drives Us’

Baveći se svjedočanstvima više priznatih glazbenika različitih pozadina, film postavlja samo jedno krucijalno pitanje: Što je to što te natjera da ostaviš cijeli svoj život iza sebe i kreneš koracima svojih junaka bez ikakve garancije uspjeha?

Dave Grohl se očigledno ne šali kada kaže da nije sposoban sjediti mirno. U to nas uvjeravaju prvo „Hanukkah Sessions“, pa recentni album njegovog benda Foo Fighters „Medicine At Midnight“, a svijetu je donio i svoj treći dosad dokumentarni uradak – dokumentarni film „What Drives Us“. Nadajmo se samo da će ipak malo stati na loptu nakon što izađe njegova debitantska literarna kompozicija „The Storyteller“, koja bi petog listopada trebala na police.

U ovom dokumentarcu Grohl je porazgovarao s jakom lepezom glazbenika raznih pozadina: Jennifer Finch (L7), Tony Kanal (No Doubt), Flea (Red Hot Chili Peppers), Lars Ulrich (Metallica), Charlie Gabriel (Preservation Hall Jazz Band), Brian Johnson (AC/DC), Annie Clark (St. Vincent), Dave Lombardo (Slayer), Steven Tyler (Aerosmtih), The Edge (U2), Ben Harper, Kira Roessler (Black Flag), Ringo Starr (The Beatles), Slash i Duff McKagan (Guns N’ Roses), D.H. Peligro (Dead Kennedys), Exene Cervenka (X), članovi LA benda Starcrawler, Mike Watt (Minutemen), Pete Stahl (Scream), članovi benda Radkey i Ian MacKaye (Fugazi / Minor Threat).

Ma koliko različiti u pozadinama i životnim pričama – povezuje ih jedna stvar – nemogućnost zamišljanja života bez tonova, sviranja, publike i pozornica. U neku ruku ovaj je dokumentarac dobro kapitalizirao na disperziranoj katarzi, vidljivoj kroz mrežu najosnovnijih motiva koje film jednako dobro uspije spojiti u jedinstvenu, koherentnu priču.

Svaki glazbeni fanatik, bilo da je on danas isprofilirani glazbenik, profesor na akademiji, automehaničar ili novinar u nastajanju ne može ostati ravnodušnim naspram prisjećanja Stevena Tylera, ili pak emotivne note D.H. Peligra koji se u potpunosti otvorio glede vlastite mučne borbe sa ovisnošću, djelom nastalom zbog rastućih rasnih tenzija za vrijeme njegovog angažmana u Dead Kennedysima. Gore načeta ideja o katarzi provlači se kroz cijeli film, prati vješto postavljen, jednostavni narativ – a činjenica da je upravo Grohl u ulozi redatelja i onoga koji postavlja pitanja može biti samo plus; jer ipak, kako je i sam rekao kod Jimmy Kimmela – samo glazbenik sa glazbenikom može pričati isti jezik.

„Sonic Highways“ bio je dobar serijal, ali je upravo zbog serijaliziranog formata dobio šamar posred centra za kvalitetu u par navrata – odličan je to temelj sa nešto manje fokusa u cjelokupnoj, zaokruženoj priči. „Sound City“ još je bolji film – bavio se recording konzolom koja je iznjedrila mnoge albume koje danas smatramo klasicima, ali se usred svega našao i sam Sound City, studio koji je u običnoj rupi ispisao povijest.

Na kraju dolazi „What Drives Us“ – dosad najbolji Daveov filmski izlet. Tako je univerzalan, a tako jednostavan; tako je općenit, a tako konkretan. U ovom je filmu zaista sve rečeno – u potpunosti vam je jasno što vam je činiti ukoliko želite uspjeti kao glazbenik. Kratko i jasno: upadaj u kombi!

Ocjena: 8/10

(Roswell Films /Amazon Prime Video / The Coda Collection, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X