Mick Harvey i Amanda Acavedo u Puli

Mick Harvey i Amanda Acavedo u Puli

Nakon tri samostalna koncerta u Zagrebu od 2007. godine i čarobnog koncerta ili „revije“ kako je to duhovno iskustvo za sve sretnike koji su tog tmurnog i hladnog dana sredinom svibnja 2023. pohodili Močvaru nazvao sam autor, Mick Harvey će se održati koncert 14. lipnja u Društvenom centru Rojc u Puli.

Za razliku od spomenute revije pod nazivom „The Invisible Blue Unicorns“ na kojoj je Harvey poput mentora oko sebe okupio osebujnog Australca J.P Shiloa, nadahnuti berlinski Sometimes With Others te Amandu Acavedo iz Meksika, suradnicu na zadnjem albumu, na pulskoj će premijeri Harvey predstaviti svoj novi, deveti po redu samostalni album.

Predstavljanje glazbenog opusa i suradnji ovog svestranog australskog multiinstrumentalista, skladatelja i aranžera zahtjevan je zadatak, no, u najkraćim crtama, radi se o umjetniku prisutnom na sceni gotovo 50 godina, od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je s Nickom Caveom i školskim kolegama osnovao post-punk bend The Boys Next Door koji selidbom iz matične Australije u London mijenja ime u The Birthday Party – jedinstven i neukrotivo bučan bend koji je ostavio neizmjeran trag i utjecaj te zadužio britansku ali i američku alternativnu scenu. Nakon raspada The Birthday Party, Mick Harvey se nametnuo kao ključni član, spiritus movens i desna ruka Caveovih Bad Seedsa svirajući bubanj, bas, gitaru, ksilofon, klavijature, i ostalo prema potrebi te pjevajući prateće vokale, uz neizostavno sudjelovanje u skladanju i aranžmanima te orkestraciji pojedinih pjesama.

Pored Bad Seedsa (koje je nakon tridesetpetogodišnje suradnje s Nickom Caveom napustio 2009.), Harvey je osamdesetih godina istovremeno bio i član benda Crime and the City Solution s kojima je snimio četiri albuma tijekom njihove berlinske faze. Od ostalih mnogobrojnih suradnji, svakako vrijedi istaknuti onu s Anitom Lane na njena dva albuma kao i u raznim zajedničkim projektima, PJ Harvey na brojnim albumima kao glazbenik i koproducent te s Rowlandom S. Howardom, kolegom iz The Birthday Party na njegova dva antologijska samostalna albuma.

Osim toga, Mick Harvey se bavi kazališnom i filmskom glazbom te je autor ili suradnik brojnih soundtracka. Od 1995., intenzivno se posvetio solo karijeri i snimio osam samostalnih albuma od kojih su čak četiri posvećena engleskom prepjevu pjesama legendarnog Sergea Gainsbourga. Snimio je i dva albuma suradnji – s Christopherom Richardom Barkerom (2018.) i recentni „Phantasmagoria in Blue“ß s Amandom Acavedo iz 2023.

Koncert u Puli dio je europske turneje povodom izdavanja novog albuma „Five Ways to Say Goodbye“ uz specijalnu gošću Amandu Acavedo te još jednu posebnost – lokalni gudački kvartet.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X