Sebastian Sanchez-Botta (The Dead-End Alley Band): Ne bojte se stranih bendova iz egzotičnih država

Svakako će biti egzotično u srijedu 26. veljače kad u zagrebački Vintage Industrial ‘slijeće’ bend iz Perua. Riječ je o grupi The Dead-End Alley Band, ‘ogezloj’ u stoner pshideliji, a ususret tome smo popričali s frontmenom i klavijaturistom Sebastianom Sanchez-Bottom koji nam je pored glazbe otkrio nešto i o dalekom Peruu i tamošnjoj glazbenoj sceni.

  •  
  •  
The Dead-End Alley Band (Foto: promo)

Ime vašeg benda je interesantno. Kako ste ga izabrali?

Sebastian Sanchez-Botta: Ta priča je krenula od našeg basista Javiera (Javier Kou, bas i prateći vokal, op. a.). On je obožavatelj španjolskog pjevača Enriquea Bunburyja. Taj pjevač je imao pjesmu “Welcome To El Callejón Sin Salida”. Javier je bio zantiželjan kako će ta pjesma u potpunosti zvučati na engleskom jeziku. “Callejón Sin Salida” na španjolskom jeziku znači ‘ćorsokak’, a njemu se svidio prijevod “dead-end alley” dodao mu je još nastavak “band” za svoj budući bend. I onda je ispalo da smo mi taj budući bend.

Dolazite iz Lime, glavnog grada Perua. Kakva je trenutno tamo glazbena situacija. Ima li dosta bendova stoner/psych usmjerenja?

Sebastian Sanchez-Botta: U današnje vrijeme ih ima dosta! Peruanski underground je jedna od najobećavajućih scena, a općenito je psihodelični rock najpopularniji glazbeni pravac u Peruu još od 1960-ih pa sve do danas.

Malo me zanima kakvo je vrijeme tamo kod vas? Moderno je sad to pitati u ovoj eri globalnog zatopljenja. Kod nas su primjerice zime postale blage, a ljeta nesnosno sparna.

Sebastian Sanchez-Botta: Peru je jako komplicirana zemlja kad je riječ o vremenu. Prilično smo na visokoj nadmorskoj visini, imamo planine, pustinje i džunglu. Nemamo baš neka godišnja doba. Na primjer tijekom ljeta je u Limi vruće kad je 28 stupnjeva Celzijusa, ali u planinama je i ljeti hladno i stalno pada kiša. U džungli je između 30 i 40 stupnjeva cijele godine. Naravno i kod nas došle klimatske promjene. Imali smo čudno hladno ljeto, tako da je u Limi najviša izmjerena temperatura prošle godine iznosila svega 26 stupnjeva Celzijusa.

Tko je na vas izvršio najveći utjecaj? Evo trenutno slušam vaš album “Storms”, čujem tu dosta utjecaja grupa Black Sabbath i Pink Floyd, a vokalno ste na tragu Chrisa Cornella.

Sebastian Sanchez-Botta: Utjecaji su nam različiti, ali da, odrasli smo na Black Sabbathu i Deep Purpleu. Proteže se grunge kroz naš zvuk, zatim neka ambijentalna i cinematska ozračja i naravno slušali smo i i dalje slušamo puno bluesa. Sve to je utjecalo i dalje utječe na naš zvuk.

Jeste li frikovi po pitanju opreme? Gitaristi obično jesu. Koji su vam omiljeni set-up-ovi?

Sebastian Sanchez-Botta: Teško pitanje. Na primjer, gitarist Leo (Leonard Alva, op, a.) obožava Gibson i Epiphone gitare, te klasične blues gitare od kojih se ne odvaja, dok s druge strane najviše voli Fenderova pojačala.

Što vas najviše inspirira kad su tekstovi pjesama u pitanju?

Sebastian Sanchez-Botta: Mislim da je to u najvećem broju slučajeva iskustvo. Mješavina iskustva u kombinaciji s onim što nam privlači pažnju, bilo to filmovi i knjige koje volimo ili naši strahovi. Nekako kao da uvijek svjesno tražimo u sebi nešto što izlazi iz naše podsvijesti. Na kraju to zna izgledati kao mini scenarij za neki kratki b-film.

U osam godina ste snimili tri albuma, to bi se moglo nazvati nekim normalnim ciklusom…

Sebastian Sanchez-Botta: Uvijek stremimo nečem novom i pomalo neistraženom. To zahtijeva određeni tijek evolucije. Nekako svi osjetimo kad imamo zaokruženu priču nakon koje krećemo u neko novo i za nas neistraženo poglavlje. Mislim da je to odlična motivacija za sve nas.

Uskoro dolazite u Zagreb, u Hrvatsku. Je li vam to prvi put da nas posjećujete?

Sebastian Sanchez-Botta: Da, i veselimo se tome! Volimo doći na nova mjesta.

Imate li što za poručiti onima koji vole stoner /psych zvuk, a možda se nećkaju doći i poslušati kako to radi bend iz Perua?

Sebastian Sanchez-Botta: Ne bojte se stranih bendova iz egzotičnih država. I mi volimo biti poneseni energijom i decibelima u noći ludila! Tko dođe pronaći će heavy, blues i tripoidne stvari.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X