Tako je govorio Christopher Lee: Uspio sam ako se publika sažali nad negativcem

Christopher Lee bio je iznimna pojava u glumačkom svijetu, a njegova aura obavijena mističnim pričama o njegovoj ulozi u britanskom SAS-u tijekom Drugog svjetskog rata, a kasnije o navodnoj opsesiji prema okultnom i ‘čudnom’ i nikad dovoljno objašnjenoj ljubavi prema heavy metalu. U svijetlu nemilog sinoćnjeg događaja na splitskom Poljudu na čijem travnjaku je bila nacrtana svastika, ovo prisjećanje na velikog glumca kao da dolazi u pravom trenutku.

Christopher Lee u Areni na 55. Pula Film Festivalu 2008. (Foto: Pulafilmfestival.hr)
Christopher Lee u Areni na 55. Pula Film Festivalu 2008. (Foto: Pulafilmfestival.hr)

Umjesto “klasičnog” In memoriama, iskoristit ću ove retke za podsjetnik o jednoj posjeti Christophera Leeja Hrvatskoj kroz dva članka koje sam tada napisao. Te 2008. godine pratio sam 55. Pula Film Festival kao novinar T-Portala. Christopher Lee kao velika filmska zvijezda trilogije “Gospodar prstenova” svakako je bio najveća atrakcija u gradu i mlađoj publici koja ga se nije mogla sjećati po njegovim legendarnim ulogama Drakule i Rasputina. Samo otvorenje 55. Festivala bilo je prilično neočekivano jer je Lee u svom govoru u Areni dotaknuo dio naše povijesti u kojoj je i sam učestvovao, dakako onoj iz perioda II svjetskog rata. Obzirom da su originalni linkovi tekstova izbrisani s T-Portala prilikom posljednjeg redizajna zbog tehničkih razloga, koristim ovu priliku i ovaj medij kako bi ih prenio u izvornom obliku.

Tekst o otvorenju 55. Pula Film Festivala:

Naslov članka: Otvorenje uz govor o Josipu Brozu Titu

Sa svojim 55. izdanjem Pula Film Festival je ofenzivi. Direkcija Festivala istovremeno je odlučila u potpunosti vratit ugled, povećati zainteresiranost publike za domaći film, dovesti strane filmske legende na našu najstariju filmsku manifestaciju i što je najvažnije otvorila je u gradu kvalitetnu i modernu kino dvoranu ‘Valli’.

55. Pula Film Festival svečano je otvoren nakon tradicionalnog vatrometa u subotu navečer, a ceremonija otvaranja svakako će biti upamćena po gostovanju britanske glumačke ikone Christophera Leeja kojem je tom prilikom dodijeljena specijalna nagrada za doprinos filmskoj umjetnosti. Nagradu odnosno, zlatnu repliku pulske Arene komentirao je prigodno riječima: “Ova nagrada je po svojoj veličini i obliku premala za narukvicu, a prevelika je za prsten, ali se s njom osjećam kao pravi gospodar prstenova”, aludirajući na svoju filmsku ulogu čarobnjaka Sarumana iz trilogije “Gospodar prstenova”, što je očekivano izazvalo burni aplauz odobravanja.

No Lee se nije zaustavio samo na tome već je u govoru, koji je slijedio, pokazao dobru dozu znanja iz povijesti ovih krajeva i neočekivano istaknuo ni manje ni više povijesnu ulogu Maršala Tita u bivšoj državi i njegovo “ne” Staljinu, ne skrivajući svoje divljenje. Možda nedovoljno upoznat sa sadašnjim političko-povijesnim previranjima i raznim revizijama prošlosti u Hrvatskoj, Christopher Lee vjerojatno nije ni bio svjestan da je održao itekako aktualan govor, pogotovo ako se uzme u obzir da je prenesen u cijelosti i na nacionalnoj televiziji tijekom prijenosa uživo. Medijskih odjeka će sigurno biti, ali je nedvojbeno da je teško posumnjati u ispravnost stavova britanskog glumca, koji je poznat po svojem dugogodišnjem predanom proučavanju povijesti i njenih aktera.

Riječi hvale o Areni, koja je na otvorenju bila popunjena, kao najljepšem otvorenom kinu na svijetu bilo je napretek, kako od strane Christophera Leeja, tako i od voditeljskog para Nine Kaić i Damira Markovine, zatim zamjenika ministra kulture RH Srećka Šestana, kao i pulskog gradonačenika Borisa Miletića. Inače Festival koji je počeo s raznim sporednim filmskim događanjima, projekcijama i tribinama u gradu je započeo već prošle subote, ali se pravim početkom uvijek opravdano smatra trenutak kada se prikazuje prvi film iz nacionalnog natjecateljskog programa. 55. PFF otvorila je tako projekcija psihološke drame “Buick Riviera” redatelja Gorana Rušinovića sa Leonom Lučevom, Slavkom Štimcem i Aime Klein u glavnim ulogama.

Publika je nakon projekcije burnim aplauzom pozdravila ekipu filma temeljenog na istoimenoj priči pisca Miljenka Jergovića. No Rušinović kao nagrađivani redatelj na pulskom festival, je ove godine u isto tako jakom društvu kolega koji su i kroz nagrade i kroz simpatije publike dokazali svoju kvalitetu, što je samo dokaz u prilog tvrdnje umjetničkog direktora Zlatka Vidačkovića da se radi o najjačem izdanju PFF-a od osamostaljenja Hrvatske pa do danas. Podsjećamo da su u natjecateljskom programu redatelji Dalibor Matanić, Vinko Brešan, Zrinko Ogresta, Tomislav Radić, Fadil Hadžić i Arsen Anton Ostojić.

(Objavljeno 20. srpnja 2008.) Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X