Žen: Nikad nismo inzistirale da u bendu budu samo žene, jednostavno se tako desilo

Album ‘I onda je sve počelo’ visoko je kotirao prošle godine na godišnjim ljestvicama, a sveženski audio-vizualni sastav Žen počeo je bivat sve više primijećivan na sceni. U koncertnom smislu ‘sve treba početi’ sutra, u u subotu u Malom pogonu Tvornice kulture gdje će Žen nastupiti. Prije tonskih proba trebalo je ‘porazgovarati’ i za Ravno do dna.

Žen

Bi li bilo Žena bez Sonic Youtha? I Tortoisea? I koga još? Zbog kojih je utjecaja nastala ta zgodna kombinacija skladanja i zvukova?

Žen: Vjerujemo da bi se desili i bez navedenih, a i mnogih drugih značajnih bendova. Žen je prilično autentičan bend. Glazbene preferencije svake od nas su posve drugačije, i kada bi se sva glazba koju slušamo stavila na hrpu krenili bi od klasike, prešli preko bluesa i rokenrola, i došli do ekperimentalnog rocka i elektronske glazbe. Tek nedavno smo međusobno počele razmjenjivati glazbu i gotiviti neke iste bendove pri čemu se najčešće radi o aktualnim bendovima sa alternativne glazbene scene. To zvukovlje koje proizvodimo je baš pravi spoj nas kao osoba i utisaka koje svaka od nas donjela u bend.

Koja je pozadinska priča iza skupljanja tri djevojke, rijetke allgirl formacije na domaćoj sceni? Gdje ste, kada, što …?

Žen: Žen je nastao krajem 2009. kada se Evi Badanjak (gitara, vokal, klavijature) i Sari Ercegović (bubnjevi, sintesajzer, vokal), koje su do tada već neko vrijeme zajedno svirale, pridružila Ivona Ivković (bas gitara, sintesajzer, vokal). 2011. godine nam se pridružila vizualna umjetnica Tanja Minarik čime postajemo audio vizualni bend.
Dakle Žen je nastao jednako kako se iz muških društava rađaju ‘allboy formacije’ i rijetko kada im se postavlja pitanje zašto su odlučili da budu baš muški bend. Mi nismo nikad inzistirali da u bendu budu samo žene, jednostavno se tako desilo. Bendovi koje čine samo žene su rijetki jer je malo glazbenica u odnosu na broj glazbenika, a razlozi za to što se premalo žena bavi glazbom se vjerojatno mogu tražiti u društvu koje je i dalje partijarhalno i u kojem je i dalje prisutna značajna razina šovinizma koji, makar i prilično suptilan, razvija nesigurnost kod mladih žena.

Tko su Eva, Sara, Tanja i Ivona mimo Žena?

Žen: Osim što radimo Žen, vozimo bicikle, u zadnje vrijeme se često bavimo i građevinskim radovima, družimo se, uživamo na suncu, pijemo pivo, i radimo poslove kojima zarađujemo za stan, kruh i opremu koju stalno osvježavamo novim igračkama. Neke od nas freelanceaju, neke imamo standardne poslove u kompanijama, a zanimanja su nam posve različita, od stručnog prevođenja i informatike do kulturnog managementa i video montaže. Uz to, vodimo i neformalnu inicijativu Živ Žar Žur, platformu po kojom organiziramo koncerte (uglavnom u AKC Medika) i pomažemo bendovima na turnejama, a istovremeno dovodimo zagrebačkoj publici jako zanimljive bendove koje bi jako teško imali priliku poslušati, jer se radi mahom o pripadnicima underground alternativnih glazbenih scena iz raznih susjednih i dalekih zemalja Europe (a ponekad i iz ostatka svijeta). Osim toga, s ekipom prijatelja organiziramo Krüzer, lgbtiq parti otvoren za sve, dok je Tanja aktivna i u srodnom kolektivu Zbeletron.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BDU54kWwD2o[/youtube]

Koje su muze vezane za neobičnu liriku i naslovljavanje stvari na debitantskom albumu? Od “Voda je more”, “Šuma, mačka, Gospođa i prozor”, “Iskrenost je posebna”…

Žen: Najčešće se bavimo neki osobim iskustvima i spoznajama koje ogolimo do svoje srži i stavljamo na apstraktniju razinu, al imamo i muze, to su naše mame, prijatelji, mačke i psi.

Glazba na debi albumu je silno sjetna i atmosferična. Je li realan odraz vaših senzibiliteta i karaktera ili se događa taj neki moment tek spajanjem sve tri jedinke kad sklopite i ukrstite instrumente zajedno?

Žen: I jedno i drugo. Najveću inspiraciju nalazimo među sobom, nadovezujemo se jedna na drugu, učimo na svim razinama svog postojanja i kao glazbenice i kao ljudska bića, i upravo kroz tu sinergiju i ispreletenost svega i svačega nastaje naša glazba. Kada krenemo raditi na novoj stvari nemamo konačnu viziju kako će to nakraju izgledati; bitno nam je da se mi naježimo dok to sviramo, to nam je jedino mjerilo. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X