Hrvatski film ‘1001 Noć’ premijerno na filmskom festivalu u Torontu

Kratkometražni dokumentarni film ‘1001 Noć’ koji je režirala Rea Rajčić uvršten je u glavni natjecateljski program Kratki rezovi (Short Cuts) 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF) koji se održava 7. – 17. rujna 2023. u Kanadi.

‘1001 Noć’ na TIFF-u

Veliko je to priznanje filmu koji će u Torontu, na jednom od pet najrelevantnijih svjetskih filmskih festivala imati svoju svjetsku premijeru, a tim više što je Hrvatska svog predstavnika u kratkometražnom programu u Torontu posljednji put imala tek 2016. godine s filmom “Po čovika” Kristine Kumrić.

Radnja filma prati dvije prijateljice Emu (89) i Maju (85), najvjernije gledateljice turskih sapunica koje svaku večer provode zajedno gledajući turske serije u Eminom stanu u Splitu. Film je predstavljen na koprodukcijskom marketu Euro Connection Međunarodnog festivala kratkog filma u Clermont-Ferrandu.

“1001 Noć je dokumentarac nastao iz velikog divljenja prema živosti i energiji Eme i Maje, čarobnih žena na pragu devedesetih. Ujedno je ovaj film i posveta audiovizualnoj produkciji, kojom se i sama primarno bavim. Makar ona bila i produkcija turskih sapunica, često nismo ni svjesni koliko je filmski, televizijski, serijski i svaki drugi sadržaj, koji u raznim fazama života preko različitih medija konzumiramo, mnogima i dalje podloga za analizu, propitkivanje, preživljavanje i ono što je najvažnije – razgovor. Vidjeti dnevni boravak Eminog stana sa splitskih Gripa na velikom platnu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu bit će suludo iskustvo. Nadam se da će buka splitskih paunova tijekom iduće godine odzvanjati diljem festivalskih kino dvorana što glasnije i što duže”, izjavila je redateljica i scenaristica filma Rea Rajčić koja se do sada uspješno bavila filmskom produkcijom o čemu govore i nagrade poput one za mladog producenta na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, kao i za najbolji pitching na Sofia Meetingsu 2019., Connecting Cottbusu 2020. i CineMartu na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2022. godine.

Rea Rajčić (Foto: Nikola Zelmanović)

Njena produkcijska kuća Eclectica stoji iza brojnih projekata kao što su višestruko nagrađivani Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, hvaljena dokumentarna serija Kolaži o laži Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin i adaptacija poznatog romana Proslava Damira Karakaša, po scenariju Jelene Paljan i u režiji Bruna Ankovića.

Uz Reu Rajčić producentica filma je Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić, montažerka Karla Folnović, za dizajn zvuka zadužen je bio Luka Gamulin, skladatelj je Dubravko Robić, miks zvuka radio je Ivan Zelić iz studija Nazor, a kolor korekciju Tomislav Stojanović iz Eclectice.

S nestrpljenjem očekujemo i hrvatsku premijeru filma o dvjema karizmatičnim i duhovitim Splićankama, turskim sapunicama i paunovima, prepoznatog od strane selekcijskog tima festivala kojeg godišnje posjeti više od 480.000 gledatelja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X