Bečki koncert Rundek Cargo Trio – Violina, šansona i puncata kesa

Nakon kanadske mini-turneje, najpoznatiji ‘domaći’ bend idiosinkrone šansone Cargo Trio ukazao se u subotu uvečer pred gastarbajterskom publikom nove generacije u bečkom kabareu Vindibona.

Rundek Cargo Trio - Kabarett Vindobona, Beč (Foto: Jasmin Ramic)
Rundek Cargo Trio – Kabarett Vindobona, Beč (Foto: Jasmin Ramic)

Smješten u 20. okrugu, migrantski obojenoj četvrti iza Donau kanala koju posljednjih godina otkrivaju i umjetničke dušice, Kabarett Vindibona umanjenija je varijanta kazališno-glazbenog ambijenta koji u strogom centru grada predstavlja hram europskog i svjetskog jazza, klub Porgy & Bess. Sva su mjesta u dvorani sjedeća, pozornica je blago izdignuta na oko metar i pol visine, a uz raspored partera i lođe u mezzaninu, nalaze se i lože. A može se i pojest. Treba li reći da je uz potpuni izostanak celebrityja, u redu za garderobu nakon koncerta primijećena nekolicina od najljepših djevojaka i žena koje hodaju kuglom zemaljskom. Pretpostavlja se da onda niti rodno komplementarni dio nije bio za bacit, ne stigne čovjek sve vidjet…

Rundek Cargo Trio - Kabarett Vindobona, Beč (Foto: Jasmin Ramic)
Rundek Cargo Trio – Kabarett Vindobona, Beč (Foto: Jasmin Ramic)

Nakon obraćanja publici organizacije Futurebag iz produkcije koncerta, konferansu preuzima vokal Darko Rundek na akustičnoj i električnoj gitari. Otvorio je koncert pitanjem, „How many of you does not speak ‘naš’ language“, valjda samo uslužnom osoblju i ton-majstoru. „Plavi avion“ odlijepit će se s pjesmom „Ruke“ i prelazi u „Don Juana“ s posljednjeg albuma „Mostovi“ koja u sinkopiranoj akcentuaciji violinistice Isabel, poprima gainsbourgovske emocionalne proporcije.

Rundek Cargo Trio - Kabarett Vindobona, Beč (Foto: Jasmin Ramic)
Rundek Cargo Trio – Kabarett Vindobona, Beč (Foto: Jasmin Ramic)

Dušan Vranić, koji se predstavlja kao „Sarajlija“, na cajonu, ispred klavijatura i činela, pored laptopa za bas-dionice, povremeno vuče ukulele i harmoniku. Aranžmani su im opasni, idu idiosinkrono, udarajući ispod pojasa uvriježene predodžbe o lijepom i umjetničkom. Vješto balansiraju s publikom, držeći je na dlanu, Cargo uglavnom izvodi repertoar s posljednjeg albuma („Vidova“, „Ne zaboravi me“, „Ima ih“, „Indijska“), prošaran hitovima kao „Ja bi mogo da mogu“ i „Makedo“.

Kabarett Vindobona, Beč (Foto: Jasmin Ramic)
Kabarett Vindobona, Beč (Foto: Jasmin Ramic)

Drugi dio koncerta počinje oko pola 11, jer je Rundek ostavio publici puš-pauzu od dobrih 15 minuta. Oko 11, s „Ay, Carmela“, stiže i klimaks iz istoimene predstave nastale prije 20 godina, „protiv ugnjetača/ i njihovih pomagača/ legionara i fašista“, uz ovacije. Prstohvat šarmantnog plavookog boema komplimentiraju progresivne solaže (Jean-Luc Ponty susreće Warrena Ellisa – op. aut.) na rubu distorzije –leptirica s gudalom, briljira. Prošaravši redove podno stagea energijom za bacanje i šutanje zagacavši nekoliko puta i ispred monitora, Trio dovodi stvar do bisa.

Darko Rundek (Foto: Jasmin Ramic)
Darko Rundek (Foto: Jasmin Ramic)

Čak i u tom trenutku sve ostaje gospodski, i naoružani cigaretama kreću s „Apokalipso“, da bi koncert zaključio in-memorijalnom izvedbom „Kao da je bilo nekad“ u kojoj je Isabel čuveni klavirski solo Margite Stefanović odsvirala ‘by the book’. Rasterećeni od svega, baš u duhu imena benda, uz puncatu kesu stvari za budućnost, raja neopterećeno izlazi u svijetlu bečku noć.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X