”Žbice’ smo napravili po principu: nema principa i boli nas briga’

E pa došlo je vrijeme za predaju i to ne polaganu nego blitzkrieg. Kandžiju raspeti sms intervjuom, e to je biznis case za sve one koji će 2030. prekopati vremenske mašine i skužiti kako je sve o’šlo u milu materinu i kako je zapravo bilo super vrijeme kad smo znali pisati i pričati i družiti se dimnim signalima. Tko ne pročita što je htio neka ga ode provjerit uživo, još uvijek je zabavan i ima smisla big time. A i novi album „Zlatne žbice“ je tu. Old school, new rules. Kick it.

Kandžija

Edo poslije Ede? Ima mali potencijala? This that? Etikete? A dobro di si ti sam sebi u tom sistemu i pokušajima mimo onoga da radiš što voliš i tako to?

Kandžija: Bosanci i Slavonci imaju neke sličnosti u mentalitetu pa valjda zato. Uspoređivali su me i sa Srbima i a sa crncima naravno, kao jer je rep. Ljudima trebaju ladice i etikete jer ima previše svega, tako da je to normalno. Radim svoje i ne obazirem se previše.

Počelo je sve sjajnim debijem, nosila ga je “Jelena” prema masi, ali “U trendu” je značilo da se ima muva i prema onom drugom segmentu slušatelja, pričali smo tada, minus par godina izgledalo je next big thing. Danas je prije next thing, a za nedostatak biga nije do nikoga nego rvacke mizanscene. Pa je drugi album malo usporio, nije se repetiralo “hitovima” (štogod to značilo), sad novi album suradnji fino održava rap publiku – dosta je tvrdo, beatovski napravljen. Daj mi iz svoje prespektive nekoliko pluseva ako ih ima i minusa djelovanja na sceni na način kako ti to radiš.

Kandžija: Ne opterećujem se tim više, boli me briga i za pluseve i za minuse, radim šta ‘oću i to je to. Punk brate. Glazba može postati natjecanje i govno ako to dozvoliš.  Mogu napravit’ sto „Jelena“ ili slično i nije da mi je bed zbog stvari, dapače energija i zajebancija je tu, ali nisam htio bit lik koji je tu samo zbog te pjesme nego i zbog još nečeg. Također nisam htio radit isti album ponovo, što donosi kratkotrajni uspjeh, ali za nekog tko piše pjesme je rađenje po receptu besmisleno i unazađivanje. S drugim sam se možda i htio dokazat, ego vjerojatno… Uglavnom, ljudi koje slušate i gledate dobro kalkuliraju, meni je falilo tog, ali ne sad da kukam nego radiš kako ‘oćeš i ne razmišljaš. Sad sam se zabavio i to je to. Ja sam stvarno mislio da samo trebam bit iskren, ali kog boli kurac za iskrenost. Istina je dosadna brate. Ali iskreno i mene boli što drugi hoće, tako da ako budem htio sljedeći album može biti i RnB album. Opet ce biti tvrđe od svega. Iskrenost je tvrda.

Kandžija - Zlatne žbice

Šta je u toj Rozgi da je toliko privlačna za pjevat s njom kao Connect ili pjevat o njoj…a-ha, ček, ček, ti si pjevao o nekoj drugoj lokalnoj istoimenjakinji ili? Zapravo me zanima način sipanja lirike i odakle pišeš – što te ponuka i cimne, promatranje kojeg dijela. Nekom bude ljubav, nekom ništa, nekom bunt. A tebi?

Kandžija: Nema načina i nema odakle. Nemam pojma, a sve je kontam u svrhu ljudi, čovjeka, čak i kad je zlo, i  čak i kad se pjeva o najgorim glupostima i svi koji rade glazbu to isto rade. Nema crno-bijelo, ima svega.

Kad kalkuliraš da moraš napraviti nešto na tragu uspješnog bude li to teret ili olakšanje u smislu “a-ha ub’o sam princip” sad mi je lakše i jasnije. Ili te reakcija publike uvijek određuje prema onome što i kako raditi? To je estradni model koji rijetko profunkcionira na nekim sporednim putovima. Doduše opet ovisi što želiš postići, u slučaju Connecta isplatilo se bar financijski, ako ne drugačije, ali ta vrsta poze nekako ne prolazi baš u realnom životu mimo ekrana Nove TV. Što misliš?

Kandžija: Nemam šablonu, skontao sam da je to sve glupost i da smo „Žbice“ napravili po principu: nema principa, boli nas briga i bez pritiska je jebeno. Recite što god ‘oćete, ali Connect dobro rade te reklame, meni su iskreno možda i bolje od njihovih pjesama. I oni su izvođači, ne pretvaraju se da su neka umjetnost, što cijenim, jer ima hrpa njih koji se pretvaraju.

Pisao si svojedobno, ako se ne varam, neke kolumne pod pseudonimom, bio sarkastičan po pitanju scene i ovog onog. Imaš li osjećaj poput nekih izvođača da je to što radiš društveno odgovorno i da imaš neku širu misiju osim se zabavljati i pokušati zabaviti druge?

Kandžija: U neku ruku jest, u neku nije. Svaka pizdarije je bitna, a isto tako i nije. Imaš ta pitanja na koja mi dođe da serem odgovor od pola sata, a onda kad ga napišem, mislim si: “Daaj brate šta to sad znači?” He, he… Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X