Najbolji koncerti 2019. godine

Kao i svake godine, i ove izdvajamo listu najboljih koncerta u Hrvatskoj. Ove godine naša redakcija izdvojila je čak trideset izvanrednih gigova koje niste smjeli propustiti, a na ovoj listi poredani su kronološki, kao kratko putovanje kroz proteklu koncertnu godinu.

Najbolji koncerti 2019.

7. travnja – Wardruna u Lisinskom

Wardruna u Lisinskom (Foto: Sanja Matić / Perun.hr)

Karte za premijerni hrvatski nastup dark folk skupine Wardruna iz norveškog Bergena planule su ekspresno i do samog početka koncerta vodio se rat za svaku zalutalu ulaznicu viška koja bi se mogla pojaviti u opticaju. Možemo samo reći da je hype i više nego opravdan, jer riječ je o projektu koji je svojim grandioznim zvukom i moćnom izvedbom oduševio sve one koji su popunili i posljednju sjedalicu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

24. travnja – Klinika Denisa Kataneca na Vinyl Factory u Tvornici kulture 

Klinika Denisa Kataneca u Tvornici kluture (Foto: Zoran Stajčić)

Klinika Denisa Kataneca unijela je toliku energiju u nastup da bi ga se moglo nazvati nastupom njihova života. Gledali smo ih na njihovom premijernom gigu u novoj postavi prošle godine upravo u nakrcanom Vinylu, ali to je bilo svjetlosnim miljama udaljeno od onog što je taj bend pružio u velikom pogonu. Nije tu bilo one klupske opuštenosti, već se radilo o nadahnutoj i zbijenoj svirki ‘na nož’, koja osim što je odisala inventivnošću i originalnošću, sublimirala je u sebi nebrojene stilske ugođaje iz svih bitnih glazbenih razdoblja do sada, dok je kruna svega bila izuzetna slikovna poetičnost lirike Denisa Kataneca – nenadmašne domaće moderne poezije koja oslikava duh sadašnjeg trenutka.

7. svibnja – Lovely Quinces u CirkoBalkani

Lovely Quinces u šatoru CirkoBalkane (Foto: Monika Bračević)

Lovely Quinces ne samo da je nakon više od četiri godine priredila solo koncert za pamćenje, već je time nekako i napravila puni krug u svojoj karijeri. Došla na natrag na ishodište. U program Začarana Močvara. Onaj isti program kroz koji Nina Romić radi ponajviše na predstavljanju novih kantautorskih imena, ali i povratak onih glazbenika koji su s publikom oplodili svoje stvaralaštvo.

31. svibnja – Ifriqiyya Electrique u Močvari 

Ifriqiyya Electrique u Močvari (foto: Joža/Subsite.hr)

Sve je na nastupu Sufi atrakcije bilo posebno, od neobičnog postava u kojem bend okružuje publiku, do hipnotičkog transa u koji je bacala kombinacija elektronike, post-punk gitara i afričkih napjeva u reinterpretaciji žrtvenog obreda Banga koji je Ifriqiyya Electrique upriličila na svom drugom nastupu u Močvari.

2. lipnja – Lydia Lunch & Big Sexy Noise u Vintage Industrial Baru

Lydia Lunch & Big Sexy Noise u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Izravna i opaka da ne može biti izravnija i opakija. Strah i trepet za muškarce. Njujorčanka od čijeg se stava tresu gaće. A tresle su se gaće svima i od naleta rock and rolla kojim je razarala zagrebački Vintage Industrial sa svojim pratećim bendom Big Sexy Noise u sastavu Ian White na bubnjevima i James Johnston na gitari. Ne može ih se drukčije opisati već kao trio iz pakla.

7. lipnja – Disciplin A Kitschme u Močvari

Disciplin A Kitschme u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

Nakon četiri godine Disciplin je ponovno došla u Močvaru, na, kako je najavljeno, ekskluzivni koncert izvođenja pjesama s albuma ‘I Think I See Myself On CCTV’ (1996.), ‘Heavy Bass Blues’ (1998.) i ‘Refresh Your Senses. NOW!’ (2001.) koje je na tržište ponovo vratio Mascom Records u formi dvostrukih vinilnih izdanja i cd box seta ‘Ove Ruke Nisu Male… 4’. Bio je to ujedno i prvi nastup bez pjevačice Manje Đorđević koja je preminula nepuna dva mjeseca prije tog nastupa, ali i posljednji nastup Dušana Kojića Koje u Hrvatskoj prije nego li je pretrpio moždani udar.

8. lipnja – Kries u MSU

Kries u MSU (foto: Monika Bračević/muzika.hr)

Većina onog što Mojmir i bend rade otima se razumskom i naučnom promišljanju, oni igraju na ‘gut feeling’ koji ritmom i davnom melodijom automatski spaja slušatelja s njegovim idom isključujući naučeno u korist onog urođenog, a nesvjesno prisutnog u svim potomcima Slavena.

13. lipnja – Black Rebel Motorcycle Club u Tvornici kulture

Black Rebel Motorcylcle Club u Tvornici kulture (Foto: Boris Podobnik)

„Whatever Happened to My Rock ‘n’ Roll“, vrištali su tako Black Rebel Motorcycle Club na kraju ovog ‘ljeta gospodnjeg’ 2019. Kao da su gnjevno postavljali pitanje što se to danas događa s rock and rollom, jer, eto, njihov i nakon dvadeset godina zvuči smisleno, zdravo i opravdano. Dakle, s rock and rollom Black Rebel Motorcycle Cluba je sve u redu. Toliko u redu, da su sinoć priredili jedan od najboljih rock and roll koncerata koji je ovaj grad dobio u recentno vrijeme.

18. i 19. lipnja – Foo Fighters u Pulskoj areni

Foo Fighters u Pulskoj areni (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Na svoja dva pulska koncerta ovoga ljeta, Dave Grohl i ekipa su nam pružili nešto što u današnje vrijeme s ogromnom dozom adrenalina i oduševljenja na pozornici može isporučiti u tolikom trajanju svega nekoliko imena s rock trona. Svega nekoliko posljednjih primjeraka te drevne, izumiruće, vrste, od kojih su Foo Fighters trenutno najmlađi giganti koji kroče tom stazom.

24. lipnja – Fontaines D.C. na 14. INmusic Festivalu

Fontaines D.C. na 14. INmusic Festivalu (Foto: Filip Bušić)

Najsvjetlija točka ovogodišnjeg INmusic festivala neupitno su bili Fontaines D.C., irski post-punk kvintet iz Dublina koji je prije dva mjeseca objavio svoj debitantski album „Dogrel“. Svirali su na Europavox Hidden Stageu preklopivši se dijelom s koncertom Johnnyja Marra koji je u tom trenutku bio na World Stagu. Ubitačni, drski i neumoljivi, nizali su energetske bombe od svojih pjesama jednu za drugom potvrđujući ono staro pravilo rock and rolla da nema bolje nego kad se svira predano i sa srcem.

25. lipnja – Suede na INmusic Festivalu

Suede na 14. INmusic Festivalu (Foto: Vedran Metelko)

Brett Anderson je bio toliko energičan i fokusiran da je odavao dojam kako bi, da nekim slučajem ima dovoljno dugačke ruke, cijeli auditorij ispred sebe zagrlio. Kao da mu je nekim slučajem 25, a ne skoro 52 godine. I taj njegov vokal… Potpuno neokrznut godinama i samouvjereni hod poput neke divlje mačke. Bacao se na koljena, košulje potpuno natopljene znojem i cijelo vrijeme snažnim preciznim glasnicama pogađao pravi ton. Koliko se ‘trošio’ bilo je tek jasno na „New Generation“, posljednjoj pjesmi na bisu, kad mu je visoka laga refrena slomila vokal. Dakle, i glas je dao tom festivalu, ali ishod je famozan, a to je da je koncert Suede nakon sinoć uklesan u ‘hall of fame’ najboljih rock koncerata održanih na toj pozornici.

1. srpnja – Flogging Molly u Tvornici kulture

Flogging Molly u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Kao dokaz ramjera tuluma bilo je dovoljno proći kroz Tvornici dok je bend puštao himnu Monty Pythona “Always Look on the Bright Side of Life”, slikajući se s posjetiteljima. Tijela mokra – što od znoja, što od piva koje je letjelo nad glavama bez prestanka i pod ljepljiv i mokar od jednog i drugog te ljudi bez daha i lica ozarenih osmijesima pričali su vjerojatno više nego bilo kakav report dan poslije. Ali, vjerujte mi na riječ, bilo je fantastično.

10. srpnja – Michael Kiwanuka u Šibeniku

Michael Kiwanuka na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku (Foto: Valerio Baranović / Šibenik.in)

Michael Kiwanuka svoj soul živi. A pjeva ga izduženog vrata i kroz zube, na trenutke kao da potiho reži. Krenuo je udarno s “One More Night”, a završio još udarnije s “Cold Little Heart” i “Love & Hate”. Sve ono između, uključujući i hipnotičku “Black Man in a White World”, više je pripadalo nekakvu zadimljenom klubu u kojem ste osuđeni na upijanje svakog tona.

27. srpnja – Skunk Anasie na Šalati

Skunk Anansie na Šalati (Foto: Danko Crnković)

Čitav bend bio je nevjerovatno dinamičan na stejdžu, pogotovo u usporedbi s ostalim ovoljetnim nastupima. I sama Skin je više puta rekla da je ovo bilo absolutely incredible, zahvalila predgrupi i crewu, svima koji su došli, skromno svjesna da oni tu ne bi bili da ih publika ne podržava već 25 godina. Sada imaju svoj label i čitava zarada ide izravno bendu. Nakon koncerta na Šalati ostali su razgovarati s fanovima, namještati se za selfije, dijeliti zagrljaje bez ikakvog straha ili potrebe za prevelikim osiguranjem. Šalata je bila zaista pod iskonskom rokenrol energijom, a buka kojom su pročistili publiku mnogima će još dugo odzvanjati u sjećanju.

3. kolovoza – Marc Ribot “Songs of Resistance” @ Superuho festival, Primošten

Marc Ribot – Songs Of Resistance na SuperUho Festivalu (Foto: Zvonimir Bregeš)

Naziv Ribotovoga sastava dao je naslutiti kako će se setlista uglavnom sastojati od materijala s istoimene lanjske ploče, pa je istovremeno iznenadilo i oduševilo njihovo otvaranje prepoznatljivom temom “Acknowledgement” s Coltraneovog “A Love Supreme”. Uz Ribotov specifičan gitarski zvuk, glavnu riječ su tako na početku preuzeli saksofonist Jay Rodriguez i virtuozni kontrabasist Brad Jones, dok su ritam udarali Ches Smith na bubnjevima i perkusionist Reinaldo DeJesus. Ruku na srce, nisu trebali ni dovesti prvi broj do kraja da publici postane jasno kako upravo gleda jedan od najboljih koncerata ove godine.

12. kolovoza – Algiers u Puli

Algiers u Puli (foto: Grgur Višić)

Za dobrim konjem prašina se diže, a kad su u pitanju Algiers, niti jednom asmatičaru neće smetati sutrašnja cjelodnevna inhalacija ventolinom. Energičnost dosad neviđena na pulskom tlu, kao i itekako vidljivo iskustvo bendu je dalo puno veću ocjenu od one prolazne. Riječima je zaista teško, usudio bih se reći nemoguće opisati viđeno, tako da ako imate priliku pogledati ovu post punk-soul-noise rock-gospel-blues-industrial mašinu, nikako je ne propustite.

17. kolovoza – Fatboy Slim u Šibeniku

Fatboy Slim u Šibeniku (foto: FB/projektvojarna)

Fatboy Slim je u Šibeniku pokazao zašto je bio, a i dalje jest, jedan od najtraženijih svjetskih DJ-eva i producenata čije ime garantira vrhunsku zabavu. Iako bi se njegova glazba teško mogla nazvati umjetnošću, izuzetno je zabavna. Set je možda bio malo staromodan, ali kad se ta dva sata uklope u svjetlosne efekte, senzacionalan zvuk i odlično raspoloženu publiku, ovo je bio jedan od najboljih partyja sezone uz čovjeka koji je pomogao popularizirati big beat i koji je patentirao vlastiti brend party acid house.

19. rujna – M.O.R.T. u Vintage Industrial Baru

M.O.R.T. u Vintage Industrialu (Foto: Monika Bračević)

Sinjski krš i lom u Vintage Industrial Baru dostojno je obilježio početak koncertne sezone jesen/zima 2019./2020.

12. listopada – The Chemical Brothers u Domu sportova

Chemical Brothers u Domu sportova (foto: Vedran Metelko)

Cjelokupni show bio je podijeljen na tri poglavlja. Prvo jednosatno za „No Geography“ album, potom je pola sata bilo rezervirano za best of materijal, da bi posljednih petnaest minuta pripalo bisu na koji je publika glasno dozivala Chemicalse natrag na pozornicu. Dakako sve popraćeno i svim pratećim inventorijem koncertnih spektakala od gustog snijega konfeta, velikih balona i dvije velike viseće pokretne makete robota iznad pozornice. Jednom rječju: opako! Ponovilo se!

17. listopada – nemanja u KSET-u

nemanja u KSET-u (Foto: Monika Bračević)

Još nam je svježe u sjećanju kako je izgledao proboj instrumentalne grupe Chui koji je prvo započeo u punom Malom pogonu Tvornice kulture, ali i tada je grupa iza sebe imala tri studijska albuma, i kako je to povuklo i veći interes za pandanom Kozmodrum na domaćoj klupskoj sceni. No nemanja, vlasnik najboljeg regionalnog albuma godine po izboru redakcije našega portala, nakrcao je KSET prilikom prvog dolaska i to je jasan znak da je riječ o novom trijumfu kvalitetne domaće instrumentalne glazbe.

19. listopada – Kruder & Dorfmeister u Laubi

Kruder & Dorfmeister u Laubi (Foto: Marko Lopac)

Bila je to prava audiovizualna enciklopedija glazbe iz svih kutaka svijeta u rasponu od afričkih udaraljki, napušenog duba i senzualnosti bossanove do psihodeličnih eskapada i svega što se spomenutog krajem osamdesetih i devedesetih događalo u elektronici.

23. listopada – Mary May u Vintage Industrial Baru

Mary May u Vintage Industrialu (Foto: Roberto Pavić)

Nije to samo bio izvrstan koncert. Bilo je to slavlje glazbe kao takve, koje je, nadamo se, kvalitetno zabilježeno, jer bio bi grijeh da taj koncert ne bude i objavljen. Ovaj koncert Mary May je bio definitivno još jedan moment visokog intenziteta kantuatorske nam scene koji zaslužuje biti ugraviran u vječnost objavom, usuđujemo se reći, u cijelosti.

30. listopada – Bob Log III u Vintage Industrial Baru

Bob Log III u Vintage Industrial Baru (Foto: Denis Murković)

Njegovo veličanstvo Bob Log III krajem listopada se nakon desetljeća i pol vratio u Zagreb i pokazao okupljenima u Vintageu zašto njegovi live nastupi spadaju u najluđa rock and roll iskustva koja se mogu doživjeti.

22. studenog – Vijay Iyer & Wadada Leo Smith na JAZZG-u

Vijay Iyer & Wadada Leo Smith u Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu 11. Zagreb Jazz Festivala (Foto: Vedran Metelko)

Svirati nesputano. Svirati slobodno. Kako te inspiracija navede na put. Svaki put drukčije. Pobijediti formu i stil. Iznenaditi sebe i druge. – Na taj način djeluju kao tandem pijanist i klavijaturist Vijay Iyer i trubač Wadada Leo Smith. Dva genijalca koji kao da su iza sebe ostavili svu glazbenu teoriju, ponijeli virtuoznost i želju za slobodom, te se zaputili se u nepoznato, jedan drugog nadahnjujući, osluškujući, vodeći i pratiti. Žive za moment. Jer moment je sve.

26. studenog – Omer Avital Qantar na JAZZG-u

Omer Avital Qantar u Muzičkoj akademiji u sklopu 11. Zagreb jazz Festivala (Foto: Vedran Metelko)

Publika je svjedočila radosti muziciranja – muziciranja od silne količine radosti i radosti koju je izazivalo muziciranje. Začarani krug u kojem bravurozna sola više nisu bila svrha sviračkom egu, već stopostotno ulaganje sebe u jednu moćnu glazbenu konstrukciju. Nevjerojatan timski rad.

30. studenog – The Pretenders u Laubi

The Pretenders na Yammaovu 5 u Laubi (Foto: Yammat FM)

Chrissie Hynde i originalni bubnjar Martin Chambers, oboje 68-godišnjaci, iako okruženi izvrsnim mladim glazbenicima glavni su pokretači na pozornici. Izuzetno čvrstu svirku masivnog zvuka nosio je Chrissien vokal kojem po ničemu ne bi dali godina koliko ima, a po tome kako se kreće po pozornici , kao i njenom gardu općenito, još i manje. Chambers je ista priča. Čovjek mašina. Uz to spreman i za zabavno-komične gegove bacanja palica u zrak koje svako malo ne uhvati u padu, jer mu to očigledno nije ni namjera.

4. prosinca – All Them Witches u Močvari

All Them Witches u Močvari (Foto: Zoe Šarlija / Hangtime Agency)

All Them Witches zasigurno su dokazali kako su prerasli kapacitet Močvare i da zaslužuju da ih se doživi u većem prostoru u (nadajmo se) skorašnjoj budućnosti.

14. prosinca – My Baby u Tvornici kulture

My Baby u Tvornici kulture (Foto: Vedran Metelko)

Bilo je to centrifuga za centrifugom. Publika je postajala sve luđa, a My Baby kao da su odlučili tome potpuno izaći u susret i potpirivati vatru unedogled. Čak i kad su probili dvosatni nastup, nije bilo predaha. Okej, bio je službeni kraj koncerta, ali je bis toliko dugo ‘centrifugirao’ da su valjda svi bili i zaboravili taj kraj koji se ‘zbio tako davno’. Bend koji je u stanju tako nešto napraviti ne mora se bojati za svoju publiku. Sinoć bi i zombiji proplesali u Tvornici.

20. prosinca – Elemental u Vintage Industrial Baru

Elemental u Vintage Industrialu (Foto: Elemental / Facebook)

Koncert u Vintage Industrialu donio je potvrdu kako je Elemental definitivno napunio svoje energetske i kreativne baterije. Nakon što sam odvagnuo sve viđeno i poslušano, rekao bih da je prošlogodišnje slavlje jedne velike obljetnice, što je okrunjeno i ukoričenom biografijom, u ovom trenutku tek odskočna daska za puno značajniji i veći prodor ovog ionako već popularnog benda. Iako, s druge strane, mijenjao bih pet dvoranskih iskustava za ovo sinoćnje klupsko. Elemental u klubu je u najmanju ruku, narodski rečeno, nenadjebiv.

27. prosinca – Cinkuši u Močvari

Cinkuši u Močvari (Foto: Mario Žuti)

Na jednom od posljednjih koncertata u ovoj godini, Cinkuši su zvučali usviranije nego ikad, aranžmani su bili fini i upečatljivi, a ipak cijeli koncert izveden je u opuštenoj atmosferi familijarnosti naoko slobodnog muziciranja društva prijatelja. Na trenutke su tako energijom podsjećali na razularenost The Poguesa, ali u većem dijelu nastupa bili su još bolji, kao Springsteenov genijalni Seeger Sessions Band na najboljem koncertu.

Saznajte više:

Najbolji strani albumi 2019. godine

Najbolji domaći i regionalni albumi 2019. godine

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X